80 godina nakon njegove smrti

05.04.2023. - Kultura

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” u Bijeljini sinoć je održano predavanje o Nikoli Tesli povodom 80 godina od njegove smrti i predstavljene knjige “Teorija namotavanja električnih mašina na lak način” autora Zorana Jevđića i “Čuveni srpski fizičar” Cvijetina Savića.

Na predavanju “1.000 Teslinih motora i generatora”, govorio je i profesor fizike u penziji Mihajlo Trifković koji je naveo da ovo veče, koje je organizovao bijeljinski odbor “Teslijanuma”, upriličeno povodom osam decenija od kako je umro nenadmašni genije Tesla.

“Predstavli smo najznačajnije knjige o Tesli, knjige koje predlažemo svim školama, ali i svima onima koji književno žele da vide Teslu – čovjeka koji je zadužio čovječanstvo”, rekao je Trifković.

Jevđiđ, inovator iz Bijeljine, rekao je da već 50 godina, na neki način kroz svoju knjigu “Premotavanje asinhronih motora na lak način” nastavlja da radi tamo gdje je Tesla stao.

“Tesla je stvorio trofazno obrtno magnetno polje u nekom prostom obliku, a ja sam to nastavio i došao sam do vrlo složenih namotaja, a na jednostavan način prikazanih u mojoj knjizi sa oko 1.000 šema koje sam ručno i slojevito radio u tri boje da može da posluži učenicima osnovnih, srednjih škola, studentima i profesorima”, rekao je Jevđić.

Autor knjige “Čuveni srpski fizičar” Cvijetin Savić rekao je da je u knjizi pisao o 17 čuvenih fizičara koji su pronijeli slavu srpskog naroda, o njihovom značaju koji su ostavili u kulturno-naučnoj baštini svijeta.

“Teslu je teško objasniti, on je čovjek koji je imao i ostavio iza sebe više od 700 izuma i 112 patenata, najviše patenata od svih naučnika svijeta”, rekao je on.

 

izvor:Srna/FOTO:Srna