Večeras u Muzeju Semberije izložba o crkvama brvnarama (Foto)

14.02.2024. - Kultura

U Muzeju Semberije večeras je otvorena neobična i izuzetno zanimljiva izložba o crkvama brvnarama – čuvarima tradicije (neprekidna molitva pod drvenim svodom).

Responsive image

Autor izložbe Stanko Kostić, umjetnički fotograf iz Beograda, kroz ove fotografije kulturnoj javnosti predstavio je arhitektonsko nasljeđe i umijeće starih majstora u izgradnji bogomolja, crkvi brvnara. Ovim fotografijama Kostić je skrenuo pažnju na veliki istorijski značaj koji posjeduju objekti sakralne arhitekture”, istakao je direktor Muzeja Momčilo Koprivica, naglasivši da su crkve brvnare bile tipične i po tome što su se mogle demontirati i prenositi na neku drugu lokaciju.

Izložbu je otvorila Tatjana Pantić, gradski menadžer, zahvalivši se uatoru izložbe i Muzeju Semberija na ovako zanimljivoj izložbenoj postavci.

Stanko Kostić kaže da je fotografisao ukupno sedamdeset i četiri crkve brvnare, od najstarije crkve u Goraždevcu, na Kosovu, do najnovije crkve brvnare, građene u 2014. godini, koju je projektovao akademik Branislav Mitrović. Crkva je u teškim vremenima bila mjesto okupljanja, vjerovanja i nade u opstanak, ali i mjesto očuvanja narodnog duha i tradicije.

Stanko Kostić do sada je organizovao više od stotinu samostalnih izložbi u Srbiji i inostranstvu, učestvovao je na sedamdesetak kolektivnih izložbi.

Bijeljina.com