Predstavljen roman “Poslije zabave” Steve Grabovca

20.02.2024. - Kultura

Knjiga “Poslije zabave” je roman o samoći. Kada se sva svjetla pogase, onda pisac ostaje prepušten svojoj samoći. Sve je divno i krasno, ali smo, nakon svega, ipak, prepušteni sami sebi, rekao je večeras u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” Stevo Grabovac, dobitnik ovogodišnje NIN-ove nagrade za roman “Poslije zabave”, prvi dobitnik ovog prestižnog književnog priznanja u Republici Srpskoj.

Responsive image

Stevo Grabovac kaže da je roman “Poslije zabave” i knjiga o pisanju, njegova lična knjiga, što ne znači da je automatski autobiografska ili faktografska.

“Knjiga je lična, jer je nastala na osnovu mojih ličnih doživljaja, na osnovu mojih ličnih emocija. Ovim romanom sam zaokružio nekakav krug. Ostavio sam i čitaocima da zaključe, da li sam uspio u svom naporu ili ne”.

Generacije uhvaćene u kovitlac rata

Brojne generacije su uhvaćene u kovitlac rata o kojem nisu skoro ništa znale. Kroz sam rat, puno su stvari mladi ljudi naučili, tako da se njihovo znanje prenijelo na ostatak života. Više volim koristiti termin “preskočena”, nego “izgubljena” generacija. Kada smo se trebali vratiti normalnom životu, mi smo morali da se prilagodimo nametnutim pravilima života. To je unutrašnji sukob koji nose moji likovi. Kako se prilagoditi tom svijetu koji je oličen u surovosti? Mi smo dio jedne generacije koja nije uspjela da se ostvari, ali je nakon rata morala da se prilagođava životu koji im je nametnut”, kaže Stevo Grabovac, ističući da je nakon velike ratne trauma ljudima teško normalno funkcionisati.

O zločinu koji se dogodio

Da li je književnost jedini prostor u kojem možemo reći da se zločin nad romskom djecom dogodio tokom proteklog rata?

“Mislim da književnost ili umjetnost generalno može ponovo udahnuti život odbačenim i zaboravljenim ljudima. Godinama je roman sazrijevao u meni, jer sam želio čitaoca poštedjeti surovosti izvedbe zločina samog. Puno je gnusnih detalja koje sam ublažio, jer je stvarnost bila puno groznija od onoga što sam opisao u ovoj knjizi. Na jednoj i po stranici sam naturalistički opisao zločin koji se dogodio. Morao sam se zapitati, kako neko ko ima porodicu, može uraditi tako grozne stvari koje su običnim rječnikom neopisive. Postoji i ta druga stvar, da je taj zločin prepušten zaboravu. Djeca su završila u domovima za nezbrinutu djecu, niko ih nije tražio.

Jednostavno, jedino književnost može da se uplete u takvu priču. Nisam istraživač, nisam pisao knjigu o zločinu, istraživački ili detektivski roman. O zločinu se sve zna i o njemu je sve rečeno. Pokušao sam samo sa književne tačke gledišta, sa ljudske tačke gledišta da ponovo udahnem život toj djeci, da ih sačuvam od zaborava”, istakao je večeras Stevo Grabovac, dobitnik NIN-ove nagrade na promociji nagrađenog romana “Poslije zabave” u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić”.

Bijeljina.com