O ženskom aktivizmu i ženskoj ravnopravnosti

08.03.2024. - Kultura

U Muzeju Semberije sinoć je organizovano zanimljivo tematsko veče o „Ženskom aktivizmu“, u organizaciji Aktriva žena Republičke stranke Srpske, i tom prilikom je istaknuto da su žene prisutne u svim sferama života, da svojim aktivizmom, obrazovanjem i trudom pokazuju da mogu biti ravnopravne sa muškarcima, ali da njihova priznatost i vidljivost u društvu mora biti mnogo veća, nego što je to bilo do sada.

Ivana Stanišić, odbornik u Skupštini grada Bijeljina istakla je tom prilikom da su žene stub svake zajednice, te da se njihov glas mora čuti mnogo jače, nego do sada.

“Želimo da što više žena pokaže da su prisutne, da svakodnevno doprinose porodici, domaćinstvu, poslu na kojem rade, lokalnoj zajednici. Kao odbornica u Skupštini grada Bijeljina mogu da primijetim da je mali broj žena u skupštinskim klupama, iako smatram da mi imamo mnogo veće razumijevanje i empatiju prema nekim pitanjima sa kojima se društvo suočava, kao što su na primjer socijalne kategorije stanovništva“, kaže Ivana Stanišić.

U okviru ove tematske večeri u Muzeju postavljena je izložba „Zaslužna žena Semberije“, u saradnji sa Fondacijom Lara, koja treba da podsjeti građane Bijeljine da su i žene stvarale Semberiju svojim zalaganjem i kvalitetima koje posjeduju.

Aktivistkinja u Fondaciji „Lara“ Ljilja Lukić podsjetila je da Fondacija „Lara“ od 2015. godine predlaže i učestvuje u izboru „Zaslužna žena“.

„Smatram da treba nastaviti sa predlaganjem i izborom najzaslužnijih žena, pogotovo iz marginalizovanih grupa, tu, prije svega, mislim na žene žrtve nasilja, Romkinje, žene koje žive u ruralnim područjima, jer je njihov položaj veoma težak. Žene u politici su naši saveznici u pokušaju da poboljšamo prava žena žrtava nasilja i ostalih, i trudimo se da društvo ima više osjećaja za njihove probleme, te da zakonska podrška bude bolja“, izjavila je Ljiljana Lukić.

Bijeljina.com