Priča o srpskoj heroini

10.11.2023. - Kultura

Beogradska glumica Vesna Stanković, u predvečerje godišnjice oslobođenja Bijeljine u Prvom svjetskom ratu, u Centru za kulturu “Semberija” sinoć je odigrala monodrama “Milunka”, posvećenu Milunki Savić, heroini oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1918. godine. Glumica Vesna Stanković na uvjerljiv i umjetnički dopadljiv način iznijela je ovu ulogu, pobravši ovacije u sali Centra za kulturu.

142.jpeg

200.jpeg

“Svojevremeno sam mislila da je Milunka fikcija, izmišljen lik. Prije devet godina preuzela sam na sebe obavezu da napišem tu priču, uzevši elemente iz njenog života. Igrala sam ovu monodramu od Australije, Kanade, do Albanije i Norveške. Milunka Savić danas nema spomenik u Beogradu, ima samo svoju ulicu. Kućica u kojoj je živjela na Voždovcu još postoji. Voljela bih kada bi ona bila pretvorena u nacionalni muzej u koji bi Srbi iz svih krajeva dolazili. Da se rodila oko 1920. godine i da je, kojim slučajem, bila u partizanima, Milunka Savić bi imala sve, ulicu u svakom gradu. Naša država nije imala sluha za to”, izjavila je glumica Vesna Stanković.

 Branislav Tomić, predsjednik Udruženja Kraljevine Srbije rekao je da je Milunka Savić bila simbol snage i odlučnosti, herojstva i volje za pobjedom srpske žene u najtežim vremenima po srpski narod.

73.jpeg

 “Naša je obaveza da njegujemo kulturu sjećanja na ovakve srpske heroje, kao što je bila Milunka Savić. O njima moramo pisati i pričati i ne smijemo ih zaboravititi”, rekao je Tomić.

Radoslav Ostojić, savjetnik gradonačelnika Bijeljine istakao je da je Milunka Savić bila prava srpska heroina i primjer šta pojedinac može sve dati za svoju otadžbinu.

178.jpeg

“Milunka Savić je svojim djelom i životom pokazala koje su to prave vrijednosti koje treba baštiniti da bi jedan narod imao svijetlu budućnost. Bila je nenadmašni junak u bitkama, sedam godina je provela kao srpski vojnik, devet puta je ranjavana, bila je najviše odlikovana žena u istoriji ratovanja, ali i heroj u humanosti i samopožrtvovanju nakon rata. Othranila je i podigla više od tridesetoro srpske nejači, srpske siročadi”.

128.jpeg

Milunka Savić je višestruko zadužila srpski narod. Sinoćnjom predstavom Grad Bijeljina, na simboličan način, vraća dio duga Milunki Savić i nastoji da gaji kulturu sjećanja na oslobodioce iz Prvog svjetskog rata.

Bijeljina.com