Mladi pisac Miloš Petrović objavio roman “Četvrt”

04.01.2024. - Kultura

Miloš Petrović (28), profesor književnosti i pisac iz Bijeljine, objavio je svoju drugu knjigu, roman pod nazivom “Četvrt”, za beogradskog izdavača “No Rules”.

Responsive image

“Pripovedač, student, zbog nesnalaženja u životnim okolnostima, fenomenom poznatim i kao quarter-life crisis, obreo se u raljama iskrivljene stvarnosti, pa iz pomerene perspektive progovara o stvarima koje mu se zbivaju. Začeci šizofrenije i sociopatije stvaraju opasan koktel zbog koga njegovi cimeri Razo (razum) i Pamela (kreativnost) često levitiraju na granici… Jesu li oni samo podstanari u njegovoj glavi?”, ovako svoj novi roman opisuje Petrović.

Za prvu knjigu, kaže autor, dobio je nagradu za najboljeg mladog pisca kratkih priča u Srbiji i bila je među 20 najboljih za nagradu Srpskog književnog društva.

Miloš Petrović, rođen 1996. u Loznici. Diplomirao je na Odsjeku za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gdje je i odbranio master rad sa temom Tematizacija istorije u romanima “Mamac”, “Pijavice” i “Svetski putnik” Davida Albaharija.

Objavljivao je prozne tekstove u “Letopisu Matice srpske”, časopisu “Koraci” iz Kragujevca, onlajn časopisu “Kult” i ostalim književnim časopisima.

Pobijedio je na konkursu Doma kulture Studentski grad u Beogradu za najbolju knjigu priča autora mlađih od 28 godina..

Knjiga pod nazivom “Ljepota lapota” bila je u širem izboru za nagradu Biljana Jovanović.

Izvor: Nezavisne / Autor: Ratko Bogosavac