Vidovdan 2024. u Priboju i Bijeljini; Prvo izdanje „Principfesta“

25.06.2024. - Izbor urednika

Ove godine u Priboju kod Lopara i u Bijeljini će prvi put biti organizovan „Principfest“ – u znak sjećanja na herojstvo i žrtvu Gavrila Principa i članova „Mlade Bosne“, ali i učešće i značajnu podršku ljudi iz Semberije i Majevice mladobosancima u sudbonosnim danima koji su kulminirali Sarajevskim atentatom.

Među brojnim pojedincima koji su pomogli Principu od njegovog prelaska Drine u Semberiji do pucnja u okupatorskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda, značajnu ulogu odigrao je Veljko Čubrilović – veliki nacionalni i kulturni radnik, učitelj u Priboju, čije ime nosi osnovna škola u ovom mjestu, koji je sa svojim bratom Vasom bio aktivan učesnik ovih događaja, zbog čega će mu biti posvećena posebna pažnja na prvom „Principfestu“.

Festival je zamišljen kao multimedijalni dvodnevni događaj. Prvog dana, na Vidovdan, na staroj osnovnoj školi u Priboju biće otkriven mural sa likovima Gavrila Principa i Veljka Čubrilovića, ugledni kljiževnik i publicista Muharem Bazdulj će govoriti o Sarajevskom atentatu i omladincima koji su ga izvršili, a za muzički dio programa zaduženi su novosadski di-džej Vanjanja i „Prljavi inspektor Blaža i kljunovi“.

Drugog dana, 29. juna, u Galeriji Centra za kulturu „Semberija“ biće otvorena izložba arhivske građe „Sarajevski atentat“ iz Arhiva BiH, a prije toga, Muharem Bazdulj će i sa bijeljinskom publikom razgovarati o vidovdanskim događajima 1914. godine.

Ideja oko koje nastaje ovaj festival je ideja slobode, kao temeljne vrijednosti svakog čovjeka, građanina i naroda, ali i nastojanje da se borbi za slobodu od prije 110 godina posveti dužna paljnja, jer su osnov na kojem počiva današnji život ne samo u Republici Srpskoj, već i u drugim društveno-političkim entitetima na južnoslovenskom govornom području.

Bijeljina.com