Jelenko Ivanović objavio drugu pjesničku zbirku

17.03.2024. - Kultura

Bijeljinski pjesnik, Jelenko Ivanović (72), nakon svog pjesničkog prvijenca, zbirke pjesama “Zavjet”, koja je objavljena u 2014. godini, ovih dana objavio je novu zbirku pjesama pod neobičnim nazivom “Mala moja od Brčanske malte” u kojoj je sakupljeno više od pedesetak pjesama.

Naslovom knjige pjesnik Jelenko Ivanović, kako dobro primijeti recenzent Mirjana Štefanicki Antonić, parafrazirao je neponovljivog srpskog književnika Branka Ćopića i njegovu čuvenu pjesmu “ Mala moja od Bosanske Krupe”.

Malta je nekada bila ulazna kapija u grad, ulazna rampa na kojoj se plaćao porez za robu koja je stizala u gradove radi prodaje. Ivanović je ovom pjesmom i novom pjesničkom zbirkom hrabro prošao kroz tu veliku pjesničku kapiju i uplovio u pjesničke vode.

Za Ivanovića je poezija način života, životno stanje i bitisanje. Ciklus pjesama za djecu svjesno je stavio u prvi plan, na početak pjesničke zbirke, jer djeca su budućnost Planete, na njima ovaj svijet ostaje i opstaje. Poželimo pjesniku Jelenku Ivanoviću da još dugo traje, da riječi slaže u stihove i rime, da zadrži dječaka u sebi koji se smjelo i razigrano raduje svakodnevnim životnim izazovima.

Bijeljina.com