Kuća Magdalene Živanović spomenik zabranjenoj ljubavi

22.10.2022. - Kultura

Ruinirana kuća prve bijeljinske poetese Magdalene Živanović, neostvarene ljubavi najvećeg srpskog liričara Jovana Dučića, trebalo bi da bude pretvorena u svojevrsni spomenik ovoj zabranjenoj ljubavi.

Idejno rješenje za uređenje lokacije sa ostacima Magdalenine kuće uradila je Direkcija za izgradnju razvoj grada, uz mogućnost da bude ponuđena i potpuna rekonstrukcija objekta, a Skupština grada Bijeljina donijela je odluku o osnovanosti utvrđivanja opšteg interesa radi sprovođenja postupka eksproprijacije.

Riječ je o ostacima kuće koja je pripadala poznatoj trgovačkoj porodici Živanović u kojoj je Dučić stanovao dok je kao učitelj službovao u Bijeljini i u kojoj se rodila ljubav Magdalene i čuvenog pjesnika.

Ova zabranjena ljubav je svojevrsna urbana legenda koja, poput Romea i Julije, ima i svoj, odnosno Magdalenin balkon, jedini dio kuće koji je decenijama odolijevao vremenu i kada su se krov i zidovi urušili i sve obraslo u korov. Idejno rješenje predviđa i uređenje čuvenog balkona, potvrđeno je Srni u Direkciji.

Nakon što je Dučić otišao iz Bijeljine, Magdalena i on više se nikada nisu vidjeli. Ona je ostala neudata i dočekala je duboku starost u porodičnoj kući, a umrla je 13 godina nakon Dučića. Po njenoj želji, na spomenik je uklesano: “Sama pjesnik i pjesnika Jove Dučića prvo nadahnuće”.

Prema tehničkom opisu iz idejnog projekta, na lokaciji Magdalenine kuće sada su ruinirani i dotrajali ostaci objekta čija je renoviranje i rekonstrukcija otežana nemarom i požarom koji je kompletno uništio sprat sa konstrukcijom krova, a o nekadašnjem izgledu kuće svjedoči samo nekoliko fotografija.

U projektu se navodi da sam objekat nema arhitektonski značaj, ali predstavlja spomenik zabranjenoj ljubavi između Magdalene i pisca i diplomate Jovana Dučića.

Uređenje predviđa zelenu površinu koja će se sastojati od platoa sa centralnom rondelom i spomenikom, uz dvije bočne rondele, te imitacijom fasade kuće u dnu parcele, kao uspomene na sjaj starog objekta koji se tu nalazio. O čemu je portal Bijeljina.com već pisao.

Na fasadi bi trebalo da budu postavljene sajle po kojima bi rasla loza.

Na zelenim površinama predviđena je sadnja šest stabala, lavande, šimšira i ukrasne trave “pijetlovo pero”, a dizajn podsjeća na engleski stil vrta.

 

izvor:Srna/FOTO:Glas Srpske