Evo kako će izgledati lokacija na mjestu nekadašnje kuće Magdalene Živanović, velike Dučićeve ljubavi

18.05.2022. - Izbor urednika

Na lokaciji gdje se nalazi dotrajala kuća prve pjesnikinje u BiH, Magdalene Mage Živanović predviđeno je da se u skorije vrijeme uredi sama lokacija i zelene površine.

Na postojećoj lokaciji se nalazi već ruinirana i dotrajala kuća čija je renovacija i rekonstrukcija otežana nemarom i požarom koji je kompletno uništio sprat sa konstrukcijom krova, kaže za portal Bijeljina.com Milena Petrović , pejzažni arhitekta, koja je ispred Direkcije za izgradnju i razvoj grada učestvovala u izradi ovog projekta.

Milena Petrović , pejzažni arhitekta

Park na mjestu zabranjene ljubavi

„Sam objekat nema arhitektonski značaj ali predstavlja spomenik zabranjenoj ljubavi između Magdalene i pisca, diplomate Jovana Dučića, o čemu svjedoče pisma objavljena u književnom časopisu ”Bosanska vila”. O nekadašnjem izgledu kuće svjedoči samo par fotografija. Odlučeno je da se isokopiraju frontalne fasade okolnih objekata i same kuće, da bi se naglasio balkon koji se najčešće pominje kao simbol  ljubavi Magdalena i Dučića. Na samoj fasadi će se zadržati ploča koja već postoji , sa svim neophpdnim informacijama o lokaciji i osobama koje su tu živjele”, ističe Petrovićeva.

U sklopu idejnog projekta predviđeno je postavljanje urbanog mobilijara, 6 klupa i 4 koševa za otpatke.U centralnom dijelu je predviđeno mjesto za spomenik, vjerovatno da će to biti bista, da li Magdalene ili Dučića još nije precizirano, ali bi u svakom slučaju predstavljala simbol nesrećne ljubavi ovog para.

Zeleni dio zida predviđen za fotografisanje i citate

Park na lokaciji kuće Magdalene Živanović

„Niše na fasadi mogu biti iskorištene za projektovanje detalja vezanih za legendu Dučića i Magdalene (citati iz pisama/citati Magdaleninih pjesma/Dučićevi citati). Prostor iza fasade, takođe je uređen puzavicama, pa prilikom prolaska kroz izimitirana vrata, ulazite u tkz.zelenu sobu, koja moze biti iskoristena za fotografisanje, a ujedno zelenilo zaklanja vizure ka neuređenom zemljistu iza parcele predviđene za uređenje“, zaključuje Petrovićeva.

Na početak realizacije projekta još se čeka, jer je na postojećoj lokaciji neophodno riješiti imovinsko pravne odnose sa nasljednicima koji se nalaze u inostranstvu , kako bi se sadašnji objekat uklonio, nakon čega bi izgradnja jednog ovakvog modernog mini skvera , posvećenog Magdaleni i Dučiću  ovaj dio grada učinila ljepšim.    

Magdalenina kuća danas ruševina

Kuća Magdalene Živanović

O ljubavi velikog srpskog pjesnika i diplomate Jovana Dučića i lijepe bijeljinske pjesnikinje Magdalene Nikolić Živanović krajem 19. vijeka, kada je Dučić kratko boravio i učiteljevao u Bijeljini, ispredale su se neobične priče. O tome danas svjedoči samo ruina od kuće u kojoj je nekada živjela Magdalena Živanović. Nema više  karakterističnog balkona koji su Bijeljinci potajno poredili sa onim u Veroni, gdje su se sastajali Romeo i Julija.

Bijeljina.com