Kralj Oslobodilac u Beogradu i Banjaluci

10.07.2024. - Kultura

Konkretizovana saradnja između krovnih muzejskih ustanova u Republici Srpskoj i Republici Srbiji dogovorena na Svesrpskom saboru.

Povodom 180. godišnjice od rođenja kralja Petra Prvog Karađorđevića Oslobodioca, u ponedjeljak, 15. jula 2024. godine u 18 časova, planirano je istovremeno svečano otvaranje izložbi slika u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci i Narodnom muzeju u Beogradu.

Slika iz fundusa Muzeja Republike Srpske koja prikazuje kralja Petra kao ustanika 1934 – 1935. sa saborcima na planini Ćorkovači kod Mrkonjić Grada, rad Spiridona Špire Bocarića, prvog upravnika Muzeja koji je osnovan kao Muzej Vrbaske banovine, biće izložena u Narodnom muzeju Srbije u Beogradu. Slika „Kralj Petar“ umjetnika Luja Valda Barbija nastala 1911. godine biće izložena u Muzeju Republike Srpske.

Istovremenim svečanim otvaranjem izložbi značajnih umjetničkih dijela, dvije kulturne institucije poslaće jasnu poruku da nastavljaju da čuvaju i njeguju srpsku kulturu i nacionalni identitet. Koordinator projekta ispred Muzeja Republike Srpske je istoričarka umjetnosti Slavka Mirosavljević, muzejska savjetnica u ovoj ustanovi.

Portret kralja Petra koji će biti prikazan banjalučkoj publici, dio je Zbirke strane umetnosti Narodnog Muzeja Srbije. Novembra 1911. godine, kralj je prvi put posjetio Francusku u svojstvu vladara Srbije. Ova posjeta, o kojoj je detaljno izvještavala francuska štampa, bila je prilika da se učvrste odnosi dvije zemalje, kao i da se postave temelji budućeg savezništva, što se pokazalo kao izuzetno značajno budući da su se samo nekoliko godina kasnije Francuska i Srbija, našle na istoj strani u Prvom svjetskom ratu.

Zvaničnu posjetu kralja Petra Francuskoj pažljivo je pripremao tadašnji poslanik kraljevine Srbije u Parizu, Milenko Vesnić (1863-1921). Kao vrsni političar i diplomata, Vesnić je dao veliki doprinos razvoju odnosa i zbližavanju Beograda i Pariza. Po svoj prilici, upravo u sklopu priprema za dolazak kralja, Vesnić je od pariskog umjetnika Valda Barbija poručio portret Petra I.

Ova slika primljena je u Muzej kao dio Vesnićeve zaostavštine koju je njegova supruga Blanš 1933. godine poklonila Historijsko umetničkom muzeju, kako se u to vrijeme zvao Narodni muzej Srbije.

Banjaluka.com