Stvaranje svijeta u formi video – zapisa

05.02.2024. - Kultura

Od tridestog januara, pa do sedmog februara u galeriji Centra za kulturu”Semberija”  otvorena je izložba slika Natalije Cimeša, naše poznate likovne umjetnice.

Responsive image

Večeras je u okviru ove izložbe montiran video – zapis, kojim će Natalija Cimeša aplicirati na jednom od najpoznatijih svjetskih sajmova umjetnosti “Art Bazel” u Bazelu.

“Ovaj sajam ima svoje podružnice u Majamiju i u Hong Kongu. Ovo je specifična izložba, bez protokolarnog otvaranja. U ovom dijelu sve se dešava u potpunom mraku, sa svjetlom i specijalnim efektima, te sa tonskim zapisom koji ide kao pratnja. Kasnije ćemo sve to montirati u nekih dva i po minuta i poslati u Bazel. Ovo je prvi dio snimanja u zatvorenom prostoru, dok drugi dio snimanja obavljamo na objektu, u otvorenom prostoru.

Snimaćemo noću. Radni naslov izložbe je “Stvaranje svijeta”. Željela sam da se u jednom trenutku odmaknem od figuracije i od eksplicitno zatvorene forme, kojom se profesionalno bavim više od dvadeset godina. Odmicanjem od oblika, željela sam da se pozabavim odnosima, strukturom i teksturom. Pomjeram se od forme, ali sadržaj ostaje isti. Početna inicijalna kapisla je bio beskrajni plavi krug sa zvijezdama”, pojasnila je Natalija Cimeša, istakavši da je multimedijalni pristup u likovnoj umjetnosti u svijetu prisutan već godinama, te da se ovdje po prvi put na ovaj način slika postavlja kao predmet i kao objekat koji se mijenja.

“Slika se mijenja i pomjera kao jedan živi organizam, uz odgovarajući ritam i muziku. Na taj način slika se postavlja na scenu i mi svi učestvujemo u toj sceni i u toj kreaciji. Poželjno je da se pojave i neke sugestije i prijedlozi, jer više ljudi više i bolje vidi”, kaže Natalija Cimeša.

Bijeljina.com