SPC i vjernici obilježavaju praznik posvećen Svetom kralju Milutinu

12.11.2023. - Kultura

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici 12. novembra obilježavaju praznik posvećen Stefanu Urošu II Milutinu Nemanjiću, odnosno Svetom kralju Milutinu.

65.jpeg

Pripadao je dinastiji Nemanjića, bio je mlađi sin kralja Uroša I, mlađi brat kralja Dragutina i otac kralja Stefana Dečanskog.

Stefan Uroš II Milutin Nemanjić bio je kralj Srbije i jedan od najmoćnijih srpskih vladara u srednjem vijeku. Rođen je oko 1253, a umro 29. oktobra 1321. u Nerodimlju kod Uroševca, na Kosovu i Metohiji.

Tokom njegove skoro četrdesetogodišnje vladavine kraljevina Srbija je otpočela širenje ka jugu na račun Vizantije sa kojom je 1299. uspostavljena granica na liniji Ohrid-Prilep-Štip, čime je srpskoj državi priključen sjeverni dio današnje Albanije i veći dio današnje Makedonije. Pored toga, vodio je uspješne ratove sa Bugarima, od kojih je trajno osvojio Braničevo sa Kučevom, i sa Tatarima.

Zbog svog zadužbinarskog djelovanja Milutin je kanonizovan dvije i po godine poslije smrti i proglašen Svetim kraljem, piše Magazin Novosti.

Molitva

“Na Zemlji si svom dušom zavolio Hrista i Njegove si zapovijesti sačuvao. Kao rijeka si bogato napojio siromašne milosrđem, sačuvavši svoj narod. I grob sa tvojim moštima mirisna iscjeljenja svima podaje: Zato te molimo, Sveti Milutine, isprosi dušama našim veliku milost”.

Izvor: Srpska info