Dok postoji srpskog roda, živjeće i gusle

06.11.2023. - Kultura

Bijeljinski guslari, okupljeni u Guslarskom udruženju “Filip Višnjić” , priredili su večeras guslarsko veče u Centru za kulturu “Semberija” u čast slijepog srpskog guslara Filipa Višnjića.

3.jpeg

Vukan Đuka, predsjednik ovog društva, kaže da je bijeljinskim guslarima čast i ponos da slave poetsko i guslarsko djelo Filipa Višnjića.

17.jpeg

“Višnjić je, noseći gusle po čitavoj bosanskoj nahiji, po srpskim manastirima i crkvama, pripovijedao, učio nas istoriju i kulturu srpskog roda, o svemu onome što je bogoljubljivo i što pripada našoj srpskoj naciji. Gusle sam uzeo u ruke u svojoj šestoj godini, naslijedivši to od moga oca, đeda, ujaka. U mom selu, na Nišićkoj visoravni, selo Karadžići, ilijaška opština, svi su znali pomalo da pjevaju. Svaka kuća imala je gusle. Bile su to uspavanke uz gusle. Gusle nas vezuju sa Hristom. To je instrument s kojim smo postali i opstali. Gusle se pripovijedaju još od Hrista i njima nema kraja. Dok god postoji srpskog naroda, živjeće i gusle”, kaže Vukan Đuka, guslar i majstor za izradu gusala.

 Osamnaestogodišnji mladi guslar Bojan Vukičević, iz sela Čekrčići kod Visokog, kaže da su ljudi u njegovom kraju uvijek s guslama išli, kada im je bilo najteže, s pjesmom na usnama su koračali i nastupali.

89.jpeg

Najdraže su mi pjesme iz Kosovskog ciklusa

 “Završio sam srednju školu, smjer vozač motornih vozila. Ostalo mi je to od moga đeda, strica, od mojih ukućana. Meni su gusle sve. Volim poigrati i zapjevati, a već četiri godine aktivno sviram gusle. Najviše volim starije pjesme, pjesme iz Kosovskog ciklusa. Mladi vole danas slušati gusle, a što se tiče da se danas neka djevojka zaljubi u mladog guslara, to je za gradske djevojke malo teži slučaj. Možda bi se sa djevojkama sa sela i iz prigradskih naselja nešto i moglo postići sa guslama”, kaže u šali mladi guslar Bojan Vukičević.

Violetinu Školu gusala pohađaju i djevojke

Dvadesetogodišnja Violeta Krajišnik od malih nogu svira gusle. Ona kaže da je prva počela u Republici Srpskoj svirati gusle, ali, već sada u Školi gusala, koju ona vodi, ima dvadesetak mladih polaznika, većinom djevojaka, koje uče da sviraju gusle.

122.jpeg

“Čast mi je i zadovoljstvo da budem uzor tim mladim djevojkama. Osnovala sam Udruženje za očuvanje kulturne baštine i pravoslavnog identiteta “Bogojavljenska noć”. U okviru udruženja imamo sekcije tradicionalnog, etno, izvornog pojanja, školu folklora i školu gusala. Prvi put sam uzela gusle u ruke kod ujaka na slavi. Nakon toga moji roditelji su nabavili gusle koje danas stoje pored ikone u kući. To mi je danas motivacija za učenje i rad”, kaže mlada Violeta Krajišnik.

Bijeljina.com