Evociranje uspomena: Izložba u Muzeju Semberije o bijeljinskom Domu omladine

23.09.2022.

Odavno jedna izložba, kao što je to slučaj sa nedavno otvorenom izložbom o bijeljinskom Domu omladine u Muzeju Semberije, pod simboličnim nazivom “Jedna mladost, jedan san sreće”,autora Tanje Lazić, nije izazvala toliko pažnje, emocija i pozitivnih vibracija.

Bijeljinski Dom omladine “Vaso Jović Popac” zvanično je otvoren 20. januara 1962. godine i bio je prvi omladinski dom u tadašnjoj Bosni i Hercegovini, ističe Tanja Lazić, naglašavajući da je ovaj prostor bio među prvim sličnim prostorima namjenski projektovan i izgrađen za potrebe mladih u cijeloj Jugoslaviji.

 

“Izložba je podsjećanje na život i rad ustanove koja je kroz različite forme i sadržaje pune tri decenije predstavljala stožer zabavnog, kulturnog, obrazovnog i drugog javnog života omladine i ostalih građana Bijeljine i cijele Semberije”, kaže Tanja Lazić, podsjetivši da je na izložbi obuhvaćen period o egzistiranju Doma omaldine od 1962. do 1992. godine.

Siniša Kajmaković, direktor u vrijeme dogradnje i adaptacije Doma omladine od 1986. godine, pa sve do 1990. godine, ističe da je Dom omladine u to vrijeme bio mjesto za afirmaciju svega onog najboljeg u kulturi i muzici toga vremena.

 “Organizovali smo dnevno po pet do šest različitih sadržaja. Dom omladine je tada u pravom smislu opravdao svoj naziv – omladinski. Što se tiče pozorišta, tačno se znalo ko preferira dramu, ko komediju. Ispred Doma omladine, na ljetnjoj pozornici, okupljalo se po nekoliko hiljada ljudi koji su uživali u koncertima i predstavama. Ima jedna anegdota iz tog perioda, da smo imali toliko novca na računu Fonda kulture, da smo mogli  isplatiti honorare gostujućih umjetnika i iz sredstava Fonda dati pozajmicu preduzeću “Panafleks”, da isplati platu radnicima. Kultura može biti i profitabilna, kada se njeguju istinske kulturne vrijednosti”, kaže Siniša Kajmaković.

Aco Ranković je u Domu omladine vodio “Disko klub” od 1975. do 1990. godine.  Disko večeri su organizovane petkom, subotom i nedjeljom i taj period sedamdesetih i osamdesetih godina obilježen je gostovanjima Riblje čorbe, grupe “Crvena jabuka”, Dine Merlina, Slađane Milošević i brojnih drugih muzičara sa prostora bivše jugoslavije.

Bijeljina.com