Šta kažu vjerovanja vezana za današnji praznik?

14.11.2022. - Kultura

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju slavu posvećenu Kozmi i Damjanu, svecima koji se u narodu smatraju zaštitnicima ljekarske profesije, zbog čega se i zove Sveti Vrači.

 

Mnoge zdravstvene ustanove ove svetitelje i ljekare danas slave kao zaštitnike svoje profesije iako Sveti Vrači u kalendar SPC nisu upisani crvenim slovom i nije obavezan post.
Prema predanju, svetitelji su pomagali i liječili ne tražeći zauzvrat ništa „radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi“ pa su u narodu poznati kao sveti Bezsrebrenici.

„Sveti Kozma i Damjan, braća po tijelu, rodom iz Azije, sijali su dobrim dijelima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i tijelima lečeći svaku slabost i svaku nemoć, zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.

Zapisano je, takođe, da je Kozma „ljuto zamerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izliječili od teške bolesti, uzeo tri jaja i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata“.

Damjan i Kozma su po hrišćanskim predanjima ostali upamćeni po tome što su besplatno liječili. Nisu pravili razliku među svojim pacijentima po nacionalnosti i vjeri. Jedino što su tražili zauzvrat od svojih pacijenata bilo je da ne izgovaraju ime Hristovo uludo, čak i ako ne žele da prihvate hrišćanstvo.

Današnji dan je po narodnom vjerovanju dobar za molitvu za ozdravljenje. Postoji i vjerovanje da je danas dobro raditi teške fizičke poslove i da bez preke potrebe ne treba izlaziti iz kuće.

Na Vrače po narodnom vjerovanju, ne treba raditi poslove na velikim visinama.

Kako su Kozma i Damjan cijelog života isceljivali bolesne, vlada vjerovanje da na današnji dan treba izgovoriti Molitvu za ozdravljenje.

Ovu molitvu trebalo bi čitati počev od današnjeg dana, 40 dana za redom, i bićete zdravi onoliko koliko vjerujete da vam to može pomoći.

Molitva glasi ovako:

K vama, sveti besrebrenici i čudotvorci Kozmo i Damjane, kao brzim pomoćnicima i toplim molitvenicima za spasenje naše, kolena preklonivši, pritičemo i, klanjajući se, usrdno vapimo: ne prezrite moljenja nas grešnih i nemoćnih, koji smo u mnoga bezakonja zapali i svakoga dana i časa sagrešujemo. Umolite Gospoda da nama, nedostojnim slugama Svojim, podari velika i obilna milosrđa Svoja.

Izbavite nas od svake patnje i bolesti, jer ste od Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista primili izobilnu blagodat iscjeljenja, radi čvrste vjere, besplatnog liječenja i mučeničke končine vaše. Uslišite nas koji se molimo i bogougodnim posredništvom vašim izmolite kod Hrista Boga pravoslavnim upraviteljima zdravlje, blagostanje, spasenje, pobjedu nad neprijateljima i blagoslov Božji.

Opet se klanjajući, usrdno molimo da nam od Gospoda isprosite sve što je od koristi u ovom privremenom životu, a posebno što je potrebno za vječno spasenje, da se udostojimo da molitvama vašim dobijemo hrišćanski kraj, bez bolesti, nepostidan, miran, i da se izbavimo od prevara đavolskih i večnih muka, da nasljednici bezgraničnog i blaženog Carstva Nebeskog budemo.

A vi, ugodnici Božji, ne prestajte da se molite za one koji vam sa vjerom pristupaju; čak i ako, po mnoštvu grehova svojih, nismo dostojni milosrđa vašeg, budući istinski podražavaoci čovjekoljublja Božjeg, učinite da donesemo rod dostojan pokajanja i u večni pokoj stignemo, hvaleći i blagosiljajući divnog u svetima Svojim Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista i Prečistu Majku Njegovu, i vašu toplu zaštitu, sada i uvijek i u vijekove vijekova. Amin.

 

izvor:AgencijeFOTO:SPC