Vjeruje se da đaci moraju ovo da urade da bi se riješili briga

07.02.2023. - Kultura
Srpska pravoslavna crkva i vjernici slave praznik posvećen carigradskom arhiepiskopu iz 4. vijeka, i jednom od najučenijih hrišćanskih svetitelja.

Sveti Grigorije Bogoslov, je još prije nego što se krstio i posvetio život crkvi, važio za učenog i mudrog čovjeka. Učio je u Atini zajedno sa Vasilijem Velikim i Julijanom Odstupnikom.

Sveti Grigorije važi za jednog od najučenijih hrišćanskih svetitelja. Sastavio je mnogobrojna djela, od kojih su mu najslavnija ona iz Bogoslovlja (zbog čega je i nazvan Bogoslovom). Tokom svog arhiepiskopovanja u Carigradu, dosta je pisao protiv jeretika, a proslavilo ga je djelo Besjede o Svetoj Trojici. Nakon što se povukao sa funkcije arhiepiskopa Sveti Grigorije je napustio Carigrad, i ostatak života proveo povučen, u molitvi i pisanju knjiga koje se i danas proučavaju.

Iako je cijelog života bio slabog zdravlja, ipak je doživio duboku starost i umro u 80. godini života. Mošti su mu prenijete u Rim, dok mu se glava nalazi u Uspenskom saboru u Moskvi.

Bio je zaštitnik mudrih i učenih ljudi.

Kako je riječ o jednom od najučenijih hrišćanskih svetitelja, u nekim krajevima Srbije, Sveti Grigorije Bogoslov danas važi za zaštitnika učenih ljudi.

Stari kažu, da đaci koji imaju problem sa savlađivanjem nekog gradiva na današnji dan treba pažljivo da pročitaju lekcije koje ih muče, i da se nakon toga pomole Svetom Grigoriju. Vjeruje se da će tako naučeno gradivo biti zauvijek zapamćeno, pa ni dobra ocjena neće izostati, piše Magazin Novosti.

Molitva

Pastirska svirala bogoslovlja tvoga, govorničke pobjedi trube, jer kao da je iz dubine duha tražena, priloži se dobroti tvoga glasa: Zato moli Hrista Boga, oče Grigorije, da spase duše naše.

Kada na Saboru 381. godine, nasta rasprava oko njegovog izbora za arhiepiskopa, on se povuče sam, izjavivši: “Ne mogu nas lišiti Boga oni koji nas lišavaju prestola”.

Izvor:Agencije