Evo koji su običaji vezani za današnji praznik

19.10.2022. - Kultura

Vjernici Srpske pravoslavne crkve obilježavaju praznik Svetog apostola Tome, u narodu poznatog kao Nevjerni Toma. Slavi se kao krsna, ali i esnafska slava. Današnji dan posvećen je Svetom Tomi, jednom od dvanaestorice apostola. Proslavio se mnogim čudesima.

U nekim krajevima vjeruje se da štiti od vukova. Vjernici Srpske pravoslavne crkve obilježavaju praznik Svetog apostola Tome koji se slavi kao krsna, ali i esnafska slava. Kao esnafsku slavu, Svetog Tomu obilježavaju drvodelje, bačvari, kolari, stolari, užari, dunđeri, bunardžije, kaldrmdžije i zidari.

Dok se u nedjelju po Vaskrsu slavi događaj vezan za „nevjerovanje“ Tomino, današnji dan posvećen je samom apostolu.

Narodna vjerovanja o apostolu Tomi

Apostola Tomu narod zove nevjernim, jer nije povjerovao u vaskrsnuće Gospoda. Po narodnom vjerovanju danas se nikud ne ide i postoji izreka „Sveti Toma, sjedi doma“

Srbi za Svetog Tomu pričaju da je, kad su sveci dijelili uloge, on uzeo pečat od oblaka, ali ne donosi oluju, već dragocjenu kišu. Vjeruje se da Sveti Toma, ako se naljuti, može jednog dana da donese drugi potop, ali kako ga nadgleda Presveta Marija, to neće biti uskoro.

Sveti Toma je bio vješt drvodjelja, tako da nikada nije deljao drvo na panju već na kamenu. Jednom naiđe đavo u obliku prelijepe i vrckaste djevojke, pa poče da ga iskušava. Sveti Toma se zagleda u nju, udari sječivom u kamen i otupi sjekiru. Svetitelj se mnogo naljuti, izazva silnu kišu i smjesta potopi đavola u baru.

Takođe, do Svetog Tome traje prelazno godišnje doba, podjesen, što znači da se od sutra već računa da je moguć početak zimskog razdoblja.

izvor:Agencije/FOTO:SPC