Ispoštujte običaje

31.10.2022. - Kultura

Vjernici Srpske pravoslavne crkve danas obilježavaju praznik posvećen Svetom apostolu i jevanđelisti Luki, koji je svojim dijelima zadužio pravoslavlje. Jevanđelje po Luki je treće jevanđelje u Novom zavjetu. Smatra se da je napisano oko 60. godine

.

Preminuo je u 84. godini u Tebi u Grčkoj, kada su ga progonitelji hrišćana objesili na drvo masline zbog njegovog propovjedanja.

Običaji na Svetog Luku

U Srbiji se na Svetog Luku koncima opasuju torovi da vukovi ne bi davili stoku, a kaže se i: „Ide Luka, eto vuka“ ili „Sveti Luka, snijeg do kuka“, jer dolazi zima tokom koje vukovi dolaze do sela. U južnoj Srbiji se po prvom gostu koji uđe u kuću na Lučindan gata kakva će zima ili godina biti. U Crnoj Gori kažu da je duga na nebu pojas Svetog Luke i da, ukoliko je vidite, to znači da sveti Luka moli boga za nas.

Na Lučindan se puštaju ovnovi da skaču na ovce, a čobanima se daje svečana i bolja užina ili im se nose pite, koje u Hercegovini zovu pazarice. Kada ovca „zateže“, kažu da će biti teška zima. Ako ovce lakše primaju ovnove, vjeruje se da će proljeće ranije doći.

Danas ne smijete da budete prijeki i nervozni jer je Sveti Luka bio blag i miran, uvijek pomagao ljudima

Molitva Svetom Luki
O, Sveti Luka, Bogom izabrani i Majkom Božijom blagosloveni, propovedniče po svoj vaseljeni Evanđelja Hristovog, mučeniče i apostole, pomoćniče svima koji te molitveno prizivaju, pomozi i nama, nepotrebnim slugama Gospodnjim. Jer mi se zbog naših mnogih pregrešenja nalazimo u tami i sjeni smrtnoj i udaljeni smo od Boga bezmjerno daleko. A zbog stida koji osjećamo zbog toga, i nemajući smjelosti da Ga sami zamolimo za oproštaj, prizivamo tebe, veliki svetitelju Božji, kao onoga koji u Njegovoj neizmjernoj svjetlosti prebivaš, da Ga umjesto nas moliš da se smiluje na nas.

 

izvor:Agencije/FOTO:SPC