Danas slavimo čudesnog Svetog Arhangela Mihaila:Oprostite grijehove nevjernicima, kako bi vam se ostvarila najveća želja

19.09.2022.

Pravoslavni vvernici danas slave čuda Svetog arhangela Mihajla

Kako legenda kaže, jedan neznabožac imao je gluvonijemu kćerku, ali mu se, uprkos tome što nije bio hrišćanin, u snu javio arhangel Mihailo koji mu je poručio da kćerka treba da mu se umije na tom izvoru.

On je to i uradio, a kćerka je nakon umivanja izliječena. Poslije tog čuda su se i on i kćerka krstili, a on je na tom mkestu sagradio je crkvu Svetog arhangela Mihaila koja i danas postoji.

„Onaj koji je kao bog“
Još jedno čudo koje se prepričava do danas: Jedna porodica je nakon dugogodišnjeg čekanja dobila nasljednika koji je bio gluvonijem, i pored toga, zaostajao je u razvoju.

Svi su im savjetovali da ga se odreknu, ali su roditelji riješili da se odsele iz rodnog grada i skrasili se u seocetu u blizini Minska. U blizini kućice bio je potok u koji je, prilikom šetnje sa ocem, dječak upao.

Otac ga je brzo izvukao, a dijete je zaplakalo. Otac je bio zgranut i brzo ga odveo do žene, da se i ona uvjeri u čudo. Roditelji su djetetu dali ime Mihail, u čast arhangela, vjerujući da će mu time obezbjediti njegovu zaštitu. Kasnije su saznali da se taj potok zove Mihailovim u čast arhangela Mihaila.

Po crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava “onog koji je kao Bog”.

Običaji na današnji dan
Prema vjerovanju, ako se na današnji dan molite za izliječenje i oprostite grijehe svim nevjericima, ispuniće vam se najveća želja – vaši voljeni i vi, bićete zdravi.

 

FOTO:SPC