Pogledajte u mjesec i saznajte kakva nas godina čeka

14.09.2022. - Kultura

Srpska pravoslavna crkva obilježava danas Svetog Simeona Stolpnika i početak nove crkvene godine

 

Vjernici danas slave Svetog Simeona Stolpnika, velikog čudotvorca, koji je danonoćno stajao na stubu i molio se.

Današnji dan poznat je i kao početak Crkvene Nove godine, kada počinje novi godišnji ciklus prizivanja molitvenog zastupništva svetih po minejskom, mjesečnom, bogoslužbenom krugu.

Prema običajima, na današnji dan, kada se slavi i Sveti Simeon Stolpnik, počinje jesenja sjetva. Na današnji dan gleda se i kakav je mjesec, ako je mlad, prema vjerovanju će roditi žito, ali biće rodna i cijela godina. Sveti Simeon Stolpnik je rodom Sirjanin. U 18. godini je pobjegao od kuće i zamonašio se. Tokom monaškog života stalno je postio, a prema predanju 40 dana bez prestanka.

Nazvan je Stolpnik kada se odlučio na težak podvig, život na stubu (stolpu).

Oko njegovog stuba počeli su da se okupljaju bolesni, robovi, carevi, ali i bogataši. Pomagao je svima i odvraćao ljude od jeresi. Prema predanju, pored njegovog stuba došla je jednom i zmija i živjela mirno pored njega. Zmiji je jedan dan u oko upao trun, a Sveti Simeon Stolpnik se sažalio na zmiju i izliječio je, nakon čega je otišla u zahvalnosti.

Sveti Simeon Stolpnik upokojio se u septembru 459. godine, a njegove mošti nalaze se u crkvi u Antiohiji u Antakiji u Turskoj.

 

FOTO:Aloonline