Ovo su vjerovanja i običaji za petu nedelju Vaskršnjeg posta

27.03.2023. - Kultura

Peta nedelja Uskršnjeg posta počinje danas, 27. marta, a završava se u nedelju koja se takođe naziva Gluva ili Gluvna nedelja

Naziv je dobila po tome što je post uveliko u toku i dolazi vrijeme ćutanja, pokajanja, tzv. gluvo vrijeme. Za drugu nedelju pred Vaskrs se vezuju razni običajii vjerovanja.

Od davnina važi pravilo među vjernicima da treba da se izbjegavaju zabave, izbjegava se odlazak na put i ne rade se veliki fizički poslovi.

Tokom ovog perioda vjernici se posvećuju molitvi, duhovnom podvigu i pokajanju.

Cijele nedelje se posti na vodi,  osim subotom i nedeljom kada se posti na ulju. Hrana je samo fizički dio posta, dok je duhovni važniji, što podrazumijeva uzdržanje od loših djela i misli.

Da ljudi ne bi bili lijeni u svojim duhovnim podvizima, crkva tokom tri dana pete sedmice: četvrtak, subotu i nedelju, pruža vjernicima naročite podsticaje ka podvizima blagočašća.

Na večernjem bogosluženju u srijedu pete sedmice pevaju se 24 pokajne stihire Velikog kanona. Sve stihire imaju završetak: “Gospode, prije nego što poginem, spasi me!” U četvrtak na jutrenju se čita cio Veliki kanon i Žitije prepodobne Marije Egipćanke.

Subota pete sedmice posta je Subota Akatista, a sama služba nosi naziv Pohvale Presvetoj Bogorodici. Tog dana na jutrenju čita se Akatist Presvetoj Bogorodici.

 

Bijeljina.com/Foto: Shutterstock