SPC obilježava i praznik svetog Simeona Stolpnika

14.09.2023. - Kultura

Srpska pravoslavna crkva sutra obilježava početak nove crkvene godine i slavi Svetog Simeona Stolpnika – velikog čudotvorca, koji je danonoćno stajao na stubu i molio se.

 

 

SPC, kao i još neke pravoslavne zajednice širom svijeta koje poštuju julijanski kalendar praznuju sutra Crkvenu novu godinu, kada počinje novi godišnji ciklus prizivanja molitvenog zastupništva svetih po minejskom, mjesečnom, bogoslužbenom krugu.

Tokom istorije hrišćanstva nije bilo jedinstvenosti u tome od kada treba računati početak godine. Nekada je to bio mart, a potom Vaskrs.

Sveti Amvrosije Mediolanski kaže da godinu treba početi u septembru, u slavu Svetog cara Konstantina. Prema običajima, na taj dan, kada se slavi i Sveti Simeon Stolpnik, počinje jesenja sjetva.

Simeon Stolpnik je rodom Sirjanin. Roditelji su mu bili seljaci, a u 18. godini je pobjegao od kuće i zamonašio se. Tokom monaškog života sebe je stavljao u muke – postio je stalno, ponekad i po 40 dana bez prestanka.

Prvi stub na kome je stajao bio je nešto niži od tri metra, nakon čega su mu podgili na pet i po metara, pa na 10, i tako do 16 metara (36 lakata).

Sveti Simeon Stolpnik je pretrpio mnogobrojne napade demona dok je bio na stubu pobjedivši ih molitvom. Tako se stvorio svetitelj koji je mnoge iscjelio svojim riječima i molitvom. Oko njegovog stuba počeli su da se okupljaju bolesni, robovi, carevi, ali i bogataši. Sveti Simeon Stolpnik je svima pomogao, i odvraćao je ljude od jeresi.

Prema predanju, pored njegovog stuba došla je i jedna zmija, pa su se ljudi plašili da dođu. Zmija je mirno živjela pored njega. Zmiji je jedan dan u oko upao trun, a Sveti Simeon Stolpnik se sažalio na zmiju i izliječio je, nakon čega je zahvalno otišla.

Život ovog čudotvorca bio je neobičan, a u narodu je ostalo vjerovanje da od sutra počinje jesenja sjetva čiji je ovaj svetac zaštitnik. Zato se u mnogim mjestima zadržao običaj nošenja sjemena iz kuće u crkvu na osvještenje da bi godina bila dobra i rodna.

Na sutrašnji dan gleda se i kakav je mjesec, ako je mlad – žito će dobro roditi, ali biće rodna i cijela godina. Sveti Simeon Stolpnik veoma je poštovan među zemljoradnicima i ratarima, prenosi Kurir.

 

izvor:KurirFOTO:Pixabay