Danas je Tucindan – dan kada se ništa ne daje niti iznosi iz kuće

05.01.2023. - Kultura

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju Tucindan, praznik pred Badnji dan, kada se priprema hrana za Božić.

 

Po srpskom običajnom kalendaru, Božić se slavi tri dana, 7, 8. i 9. januara, ali se kao praznični dani računaju i današnji Tucindan i sutrašnji Badnji dan.

Na Tucindan se priprema meso za božićnu pečenicu. Prema narodnom vjerovanju, od te pečenice zavise sreća i blagostanje kuće.

U gradovima se meso kupuje, a u selima se prase ili jagnje za pečenicu odredi znatno ranije i hrani posebnom hranom. Uz to, negdje se pripremaju ćurka, guska ili pile.

Od Tucindana počinje i spremanje kuće za Božić. Domaćica priprema brašno za miješenje, posudu sa zrnevljem žita, mijenja slamu u gnjezdima za živinu, pribavlja suve šljive, smokve, orahe, novčiće i bombone koje će na Badnje veče prosuti po slami rasutoj u kući, a djeca će ih pokupiti pijučući.

Prema vjerovanju, ništa se ne daje niti iznosi iz kuće, jer će onda i preko cijele godine stvari samo odlaziti iz tog domaćinstva.

S druge strane, trebalo bi vratiti sve dugove, da domaćin ne bi bio dužan do sledećeg Božića.

Ovo je i dan svetog Nauma Ohridskog Čudotvorca, učenika i nastavljača dela Ćirila i Metodija, koji se za života proslavio iscjeliteljskim moćima.

Jedan je od utemeljivača medicine na našem tlu i osnivač Manastira Svetog Nauma na Ohridskom jezeru.