Danas je Sveti Vasilije Ostroški: Evo šta ne treba da radite | Bijeljina.com

Danas je Sveti Vasilije Ostroški: Evo šta ne treba da radite

12.05.2023.

Danas se proslavlja jedan od najpoštovanijih svetaca u hrišćanstvu, za koga se vezuju brojna čuda!

Sveti Vasilije Ostroški rođen je kao Stojan Jovanović u Popovom polju kod Trebinja, a već u 12. godini poslat je u manastir Zavala, gde je njegov stric Serafim bio iguman. Posle završetka manastirske škole, dobio je monaški čin i postao paroh Popovog polja.

Vršio je službu je u mnogim gradovima, od Mostara, preko Herceg Novog i Pljevalja, Morače, do Ogonošta i Bjelopavlića.

Preminuo je 1671. godine, a njegove mošti i grob čuvaju se u najvećoj pravoslavnoj svetinji – manastiru Ostrog u Crnoj Gori.

U narodu se utemeljno vjerovanje da njegov duh liječi bolesne, a tome svjedoče i brojne priče. Svako kome je ovaj svetac pomogao, prilikom sljedeće posejte manastiru Ostrog zapisuje na papir svoju priču, monasi ih sakupljaju, čuvaju i pretvaraju u knjigu.

Spasao novorođenče

Postoji legenda da je sa vrha Gornjeg manastira jednom davno ispalo novorođenče iz kolijevke. Budući da se Gornji manastir nalazi u stijenama planine Ostroška greda, uz samu liticu, na čak 900 metara nadmorske visine, majka se prestrašila i vjerovala da je izgubila dete. Međutim, beba je pronađena živa i zdrava na zemlji u podnožju planine, i zadovoljno se  smijala.

Nevjerovatni požari

Požar koji je izbio na planini Ostroška greda poštedio je oba manastira i obližnje kapele. Takođe, posebno se izdvaja činjenica je da je za vrijeme Drugog svjetskog rata iznad Gornjeg manastira Ostrog pala bomba, ali nikada nije došlo do eksplozije.

Određenim danima, ruka Svetog Vasilija je otkrivena da bi je vjernici cjelivali tokom obilaska manastira, a svi koji su imali priliku da je vide otkrivenu, govore da ta ruka izgleda veoma živo, a ne kao dio tijela nekog ko je preminuo prije skoro 400 godina.

Pored toga, u manastiru se može čuti i da je nekim grešnicima svetac izmakao ruku, ne dozvolivši da je cjelivaju.

Na ovaj dan ne obavljaju se nikakvi paganski običaji, niti rituali!

Na praznik Svetog Vasilijaniskreno se pomolite čudotvorcu – vjeruje se da će svaka iskrena želja iz dubine srca biti ispunjena! Takođe, obavezno idite do crkve i zapalite sveću!

Narodna verovanja 

Naime, djevojke u Bosni su, prije svanuća, bacale  svoju obuću kroz vrata napolje. Ako bi cipela pala u smijeru od kuće, to je bio znak da će se udati.

Osim toga, vjeruje se da se na ovaj praznik nikako ne bi trebalo svađati ni sa kim, posebno sa svojim najmilijima. U suprotnom, cijele godina će vam biti baksuzna. Naročito se treba čuvati da vas neko ne prevari.

U nekim krajevima se smatra da će biti rodna godina ako na ovaj dan padne sneg ili bude oblačno.

Ako se ikada zaputite na ovo sveto mjesto, običaj je da se ponese flaša ulja, koju monasi pri službama osveštavaju i poklanjaju vjernicima u malim flašicama, a koje se koriste radi liječenja.

Međutim, najvažnije je da ponesete jedan par vunenih čarapa – priča se da su čarape Svetog Vasilija uvijek pocepane, jer noću ustaje i hoda, pa ih monasi svakoga dana mijenjaju.

 

 

izvor/FOTO:Agencije