Žene ga najviše poštuju

13.09.2022. - Kultura

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava Polaganje pojasa Presvete Bogorodice

Praznik Polaganje pojasa Presvete Bogorodice posvećen je jednoj od hrišćanskih relikvija, pojasu, koji je prema predanju pripadao majci Isusa Hrista – Bogorodici Mariji.

Prema vjerovanju pojas je isplela sama Bogorodica od kamilje dlake, a čuva se navodno u svetogorskom manastiru Vatoped. Ovo je jedna od većih dragocjenosti koja je sačuvana od Hristove majke.

Sve je počelo nakon smrti Bogorodice Marije. Sveti Toma je u grobu Hristove majke pronašao samo pojas, on je jedino ostao nakon njenog uspenja. Uzeo ga je i čuvao kao relikviju do kraja života.

Pojas je kroz vijekove imao različite puteve, u prvim vijekovima čuvan je u Jerusalimu, da bi u 4. vijeku bio prenijet u Kapadokiju. Potom je stavljen u zlatni kovčeg i donijet u Carigrad gdje nije vađen sve do vremena Lava Mudrog.

Polaganje pojasa Presvete Bogorodice se kao zvaničan crkveni praznik proslavlja od sredine 12. vijeka.

U našim krajevima ovaj neobični praznik najviše poštuju žene i parovi koji imaju probleme sa začećem. Oni na današnji dan odlaze u crkve i manastire posvećene Bogorodici jer se vjeruje da će im molitve donijeti potomstvo. Ima i onih koji ovaj praznik proslavljaju kao krsnu slavu.

 

izvor:Agencije/FOTO:SPC