Danas je praznik posvećen Bogorodici: Žene ga najviše poštuju

13.09.2022.

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava Polaganje pojasa Presvete Bogorodice

Praznik Polaganje pojasa Presvete Bogorodice posvećen je jednoj od hrišćanskih relikvija, pojasu, koji je prema predanju pripadao majci Isusa Hrista – Bogorodici Mariji.

Prema vjerovanju pojas je isplela sama Bogorodica od kamilje dlake, a čuva se navodno u svetogorskom manastiru Vatoped. Ovo je jedna od većih dragocjenosti koja je sačuvana od Hristove majke.

Sve je počelo nakon smrti Bogorodice Marije. Sveti Toma je u grobu Hristove majke pronašao samo pojas, on je jedino ostao nakon njenog uspenja. Uzeo ga je i čuvao kao relikviju do kraja života.

Pojas je kroz vijekove imao različite puteve, u prvim vijekovima čuvan je u Jerusalimu, da bi u 4. vijeku bio prenijet u Kapadokiju. Potom je stavljen u zlatni kovčeg i donijet u Carigrad gdje nije vađen sve do vremena Lava Mudrog.

Polaganje pojasa Presvete Bogorodice se kao zvaničan crkveni praznik proslavlja od sredine 12. vijeka.

U našim krajevima ovaj neobični praznik najviše poštuju žene i parovi koji imaju probleme sa začećem. Oni na današnji dan odlaze u crkve i manastire posvećene Bogorodici jer se vjeruje da će im molitve donijeti potomstvo. Ima i onih koji ovaj praznik proslavljaju kao krsnu slavu.

 

izvor:Agencije/FOTO:SPC