Domaćin obavezno mora da uradi jednu stvar kako bi ukućanima krenulo na bolje

24.11.2022. - Kultura

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju praznik posvećen kralju Stefanu Dečanskom

 

 

Pravoslavni vjernici širom svijeta danas obilježavaju veliki crkveni praznik posvećen svetom kralju  Stefanu Dečanskom, u narodu poznatijeg kao Mratindan. Sveti mučenik Stefan Dečanski bio je kralj srpski, sin kralja Milutina i otac cara Dušana.

Prema narodnom predanju, Stefan Dečanski je po naredbi neobavještenog oca bio oslijepljen, a po naredbi sina, u starosti udavljen. Pri osljepljenju javio mu se Sveti Nikola u hramu na Ovčem polju i obećao je da će mu vratiti vid.
Sveti Stefan u Carigradu je pet godina živio kao zatočenik. Nakon pet godina Sveti Nikola čudotvorno je vratio vid kralju Stefanu, koji je odmah potom, iz zahvalnosti sagradio hram Visoki Dečani. Hram Visoki Dečani predstavlja jednu od najljepših građevina vizantijske umjetnosti i srednjovekovne arhitekture na tlu srpske države.

NARODNA VJEROVANJA I OBIČAJI
Dani od Đurđica do Mratindana se nazivaju mratinci, odnosno, vučji dani, zato što je Sveti Mrata bio zaštitinik vukova.U narodu postoji vjerovanje da Mrata u ove dane saziva sve vukove i određuje im gdje će i koliko ovaca pojesti. On gleda koliko ko radi, a onda vijeća s vukovima i usmjeri ih čije ovce da podave. Vjeruje se da domaćin koji je grešan i ne poštuje Svetog Mratu ove godine u torovima može da očekuje gladnog vuka.
Mnogima je poznata i izreka „Sveti Mrata, snijeg do vrata“, kojom se označava početak hladnog i snježnog perioda godine.

Prema vjerovanjima u pojedinim djelovima Srbije, ako na današnji dan domaćin prihvati kućne poslove na sebe, ukućanima će krenuti nabolje. U slučaju da se ponaša razmaženo i negoduje, godina će biti loša.

 

izvor:Agencije/FOTO:SPC