Ukoliko želite da vas prati sreća, obavezno u džep stavite ovu stvar

14.06.2022. - Kultura

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Duhovski utorak, treći dan jednog od najvećih praznika koji znamo kao Duhovi, Trojica ili Silazak Svetog Duha na Apostole a koji se obeleževa 50. dan posle Uskrsa i deseti dan poslije Spasovdana. Kao i prethodna dva dana i danas je crveno slovo.

Duhovi predstavljaju i rođendan hrišćanske crkve, a nazivaju se još i Trojičin dan.

Narodni običaji i verovanja
Danas nikako ne smijete da postite, jer se vjeruje da će onima koji budu postili ići sve naopako, a naš narod vjeruje se da jednu stvar treba nositi u džepu da bi vas štitila od nesreće.

Vjeruje se da u periodu prije i poslije ovog praznika vladaju moćne energije, tako da oni koji obilaze manastire traže oprost grijehova ili lijek za bolest.

Dobro je, kako tvrde upućeni, iz tih manastira ponijeti osvještanu vodicu jer u narednih godinu dana obezbjeđuje harmoniju i sreću u domu.

Ovaj običaj potiče još od prvih hrišćana, koji su ga preuzeli od Jevreja, koji su na praznik Pedesetnice kitili svoje bogomolje i kuće.

To ih je podsjećalo na vrijeme kada su preko Mojsija dobili deset Božjih zapovjesti, kao i na vrijeme lutanja po pustinji, poslije bjekstva iz Misira, jer su u pustinji živjeli u kolibama od granja i lišća.

Na Duhove u hramu narod plete vjenčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila, a mnogi ih nose u svojim torbama i automobilima.

 

izvor:aloonline/FOTO:SPC