Danas je Blaga Marija: Ispoštujte običaj, zatražite želju i svetiteljka vas neće odbiti

04.08.2022.

Vjernici Srpske pravoslavne crkve danas obilježavaju veliki praznik posvećen Mariji Magdaleni, za koju se vjeruje da je sestra Ilije Gromovnika

Ovaj dan je zapravo spomen na Mariju Magdalenu. Ona je bila rodom iz gorskih predjela Sirije, oko grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalena. U mladosti je bila grešnica ali ju je Isus izbavio od grjehova. Kasnije je postala njegova učenica, pratila ga je i slušala njegove propovjedi.

CRVENO JAJE
Posle Hristovog vaskrsenja putuje u Rim da caru Tiberiju crvenim jajetom objasni Hristovo vaskrsenje. Tom prilikom, ona je pred carem optužila Pontija Pilata, koji nije htio da zaštiti Isusa, nego mu je nevinom izrekao smrtnu kaznu. Kasnije je Pilat lišen svog visokog dostojanstva i prognan u zapadnu Evropu, gdie je i skončao. Iz Rima je Marija Magdalena otišla u Efes, kod apostola Jovana Bogoslova i tu je nakon nekog vremena umrla.

NARODNO VJEROVANJE
Blaga Marija je, po narodnom vjerovanju, sestra Svetog Ilije Gromovnika. Praznik posvećen Blagoj Mariji je i dan Eparhije budimljansko-nikšićke i mnogih drugih pravoslavnih institucija. Veoma je poštovana u Srba, posebno među ženama. Spada u nepokretne praznike i iako nema „crveno slovo“ u crkvenom kalendaru, toga dana se, kao ni na Ognjenu Mariju i Svetu Petku ništa ne radi u kući niti u polju.Ako na današnji praznik žene odu u crkvu, pomole joj se i zapale svijeću, mogu tražiti ispunjenje jedne želje i svetiteljka ih neće odbiti.

Inače, Marija Magdalena se u Žitijima svetih pominje kao „mironosica ravnoapostolska“. Zajedno sa Presvetom Bogorodicom tugovala je pod raspetim Hristom na Golgoti i tri puta je posjetila njegov grob.

GOSPOD JOJ SE DVAPUT JAVIO
Prema Jevanđeljima, poslije Vaskrsenja Gospod joj se dva puta javio, dok se u predanju tvrdi da je posjetila Rim, gdje je caru Tiberiju darovala crveno bojeno jaje i pozdravila ga riječima: „Hristos vaskrse!“ pa se vjeruje da je običaj farbanja vaskršnjih jaja vezan za ovaj događaj. Život je završila mirno u Efesu, a njene svete mošti kasnije su prenijete u Carigrad.

 

izvor: Agencije/FOTO:SPC