Vjeruje se da danas treba izbjegavati svađe i loše misli

13.03.2023. - Kultura

Danas prema narodnim vjerovanjima trebalo bi izbjegavati svađe i loše misli i zapaliti svijeću za oprost svih grehova.

Pravoslavni vjernici i Srpska pravoslavna crkva danas obižjelavaju posljednji dan prve čiste sedmice posta i dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovjedniku.

Prebodobni Vasilije bio je drug i stradalnik svetog Prokopija Dekapolita. Vasilije je vjerno sledovao svom učitelju Prokopiju i u miru i u gonjenju. Mnoge muke je pretrpio od ikonoboraca. A kada su ikonoborci propali, po Božjem Promislu, Vasilije se vratio zajedno s Prokopijem u svoj manastir gdje su se u postu i molitvi dugo podvizavali. Preminuo je 747. godine.
Vasilije blaženi bi u vrijeme cara Lava Isavrijana ikonoborca. Još kao mlad postade monah i učenik prepodobnog Prokopija Dekapolita, i dobro se podvizavajući on upražnjavaše najviše podvige.

A zatim junački ustade protiv ikonoboraca u zaštitu poštovanja svetih ikona. Zbog toga bi uhvaćen, i mnogo mučen. Ali on ne uzmaknu, nego propovedaše istinu Pravoslavlja do smrti. Sapodvižnik mu u tome bješe božanstveni Prokopije Dekapolit. Ikonoborci strugaše Svetom Vasiliju cijelo tijelo i vrat, pa ga vrgoše u tamnicu.

A kada umre Lav Isavrjanin, svetitelj bi oslobođen tamnice. I opet produži prećašnji podvižnički život. I mnoge grešnike pobudi na pokajanje svojom propoveđu i svojim primjerom, a mnoge zloverne povrati pravoslavnoj vjeri.

Danas prema narodnim vjerovanjima trebalo bi izbjegavati svađe i loše misli i zapaliti svijeću za oprost svih grehova.

 

izvor:Agencije/FOTO:Printscreen