Crkva i njeni vjernici danas slave Svetog KIRILA JERUSALIMSKOG: Prema narodnom vjerovanju, danas bi trebalo izbjegavati jednu vrstu poslova | Bijeljina.com

Crkva i njeni vjernici danas slave Svetog KIRILA JERUSALIMSKOG: Prema narodnom vjerovanju, danas bi trebalo izbjegavati jednu vrstu poslova

31.03.2023.

Sprska pravoslavna crkva i vjernici danas slave svetog Kirila Jerusalimskog

Kiril je rođen u Jerusalimu za vrijeme vladavine Konstantina Velikog.

Godine 346. postaje sveštenik, a  350. na prestolu nasleđuje jerusalimskom patrijarha, Maksima-

Život mu nije bio lak, čak tri puta je zbacivan s prijestola i prognan. Za vreme cara Teodisija je konačno vraćen i živio mirno osam godina. Imao je dvije teške borbe: jednu s arijevcima, pod Konstancijem, sinom Konstantinovim, a drugu pod Julijanom Odstupnikom i sa Jevrejima.

Hrišćani vjeruju da se na Dan Pedesetnice pojavilo znamenje Krsta, svjetlije od sunca, koje se prostiralo iznad Jerusalima i Gore Jeleonske, i trajalo nekoliko sati. O toj pojavi, koja je, prema hrišćanskom vjerovanju, bila viđena od svih žitelja Jerusalima, pisano je i caru Konstanciju, i ona je služila mnogo na utvrđenju pravoslavlja protiv onih koje su smatrali jereticima. Za vrijeme vladavine Julijana Odstupnika desilo se, prema hrišćanskom vjerovanju, drugo znamenje.

Da bi ponizio hrišćanstvo, Julijan je nagovorio Jevreje da obnove hram Solomonov. Kiril se molio Bogu da se to ne desi. Onda se prema hrišćanskom vjerovanju desio strašan zemljotres, koji je porušio sve što je iznova sazidano. Tada su Jevreji počeli ponovo, ali opet se dogodio zemljotres, koji je srušio ne samo novosazidano nego izvalio i rasturio i staro kamenje koje se još držalo pod zemljom.

Običaji

U narodu postoji vjerovanje da rad u polju na današnji dan donosi nevrijeme, a bolesni treba da se pomole u crkvi za zdravlje.

 

izvor:Agencije/Foto: SPC