Srpska pravoslavna crkva obilježava Svetog Makarija Egipatskog

01.02.2024. - Kultura

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava Svetog Makarija Egipatskog.

Responsive image

Oženio se sa 19 godina, ali mu je supruga umrla neposredno nakon ženidbe. Pošto joj je obećao vjernost do kraja života, a kako nije želio da dođe u iskušenje, odlučio je da ode u pustinju, gdje je živeo čak 60 godina.

Predanje kaže da ga je zbog asketskog života, upornosti i izdržljivosti koju je pokazao, Bog nagradio darom da može da vaskrsava mrtve. Kad su ga pitali, zašto je toliko suv i kad jede i kad ne jede, on odgovori: “Od straha Božijeg”.

Toliko je uspio da očisti svoj um od zlih pomisli i srce od zlih želja da ga je Bog obdario darom čudotvorstva. Njegovo smirenje zadivljavalo je ljude i demone. Po povratku u civilizaciju sa 80 godina, Makarije je, prema legendi, išao od mjesta do mjesta i pomagao da se vaskrsnu hrišćani koji su ubijani samo zbog ispovjedanja svoje vjere.

Makarije je živio devedeset sedam godina. Pred smrt su mu se javili iz onog svijeta sveti Antonije i sveti Pahomije i nagovijestili mu da će kroz devet dana umrijeti, što se i dogodilo. Umro je 390. godine, piše Magazin Novosti.

Izvor: Srpska info