Otvorena izložba tapiserija i crteža pod nazivom “Nit”

07.11.2023. - Kultura

 Katarina Aćimović, master likovna umjetnica iz Zvornika, otvorila je večeras samostalnu izložbu radova u različitim tehnikama , kao što su ulje na platnu, akril na platnu, akvarel, olovke u boji, uljani pastel na papiru i vez na platnu, pod nazivom “Nit” u Muzeju Semberije i izložbu instalacija u Galeriji centra za klulturu “Semberija”.

82.jpeg

9.jpeg

U galeriji Centra za kulturu svoje crteže izložila je srednjoškolka Tanja Popović, tako da je, na simboličan način, umjetnička nit povezala dvije mlade umjetnice i dvije ustanove kulture.

 Katarina Aćimovićkaže da tematski istražuje vrlo ličnu priču, koja je zaživjela prošle godine, a koju razrađuje kroz seriju radova u navedenim likovnim tehnikama.

134.jpeg

“Tragam za vizijom, doživljajem i uobličavanjem meni bliskih i, čini mi se, oduvijek poznatih i prepoznatljivih ruku, ruku moje majke. Inspiracija i povezanost sa ovom temom vuče korijene iz djetinjstva, domaćinstva i društva u kom sam odrasla. Djetinjstva se sjećam kroz ruke majke i bake. To su ruke koje se ne mogu zaboraviti i ne prepoznati. I jedna i druga, i majka i baka, uvijek su nešto plele i vezle, kao da su se na taj način izražavale.

133.jpeg

Kasnije sam shvatila da su kroz konac, pletivo i platno prenosile ličnu energiju i kreativnost. Tako su od jedne niti nastajale njihove rukotvorine”, kaže ova izuzetno talentovana mlada umjetnica koja je osnovne studije završila na Likovnoj akademiji u Banjaluci, a master studije u Beogradu. “Ovo je, inače, moja šesta samostalna izložba. Učestvovala sam I na sedam kolektivnih izložbi. Večerašnja samostalna izložba je, ustvari, nagrada nakon osvojenog prvog mjesta na Četrnaestom bijeljinskom bijenalu koju sam dobila u prošloj godini.

101.jpeg

Inspirisale su me majčine ruke

Ovaj koncept koji trenutno radim zove se “Majčine”, što inspiriše na majčine ruke i taj motiv na skoro svim mojim tapiserijama je identičan i predstavlja majčine ruke.

81.jpeg

U drugom dijelu moje izložbe, u bijeljinskoj galeriji, takođe, inspirisao me majčin rad, heklanje, tako da sam, posmatrajući majčine radove, nastojala da postignem nešto što je savremeno i drugačije, a da osnova i dalje ostane identična, to je taj njen ručni rad. Instalacijama, ustvari, oživljavam nešto što je davno zaboravljeno”, kaže Katarina Aćimović, ističući da je do sada, uglavnom, dobijala pohvale za svoj rad, što za nju predstavlja inspiraciju za nove radove i nove likovne ideje.

122.jpeg

Srednjoškolka Tanja Popović iz Zvornika izložila je na večerašnjoj izložbi svoje crteže. Još uvijek, kako kaže, nije odlučila šta će studirati.

56.jpeg

 “Portrete crtam već dvije do tri godine. Planiram da upišem likovnu akademiju ili grafički dizajn. Na ovoj izložbi izložila sam šest portreta”, kaže talentovana srednjoškolka Tanja Popović.

Bijeljina.com