Bijeljina: Danas počinje Prvi Festival klasične muzike

28.01.2023.

U Bijeljini danas počinje Prvi Festival klasične muzike tokom kojeg će eminentni akademski pedagozi i koncertni izvođači publici ponuditi raznovrsne sadržaje, koncerte, stručna predavanja, majstorske i radionice za djecu.

Festival, koji organizuju grad Bijeljina i Udruženje “Muzika arto”, biće otvoren premijernim izvođenjem Mocartovog klavirskog koncerta.

Publika će moći da uživa u djelima Mocarta, Mendelsona, Holsta, Britena i Bartoka u izvođenju vanserijski talentovanog učenika Muzičke škole “Stevan Stojanović Mokranjac” Novaka Trifkovića u klasi profesora Aleksandre Radosavljević i banjalučkog orkestra “Ban Svetislav Tisa Milosavljević” pod dirigentskom palicom Branke Radošević Mitrović.

Osim kulturnog značaja za Bijeljinu, ovaj koncert će biti i humanitarnog karaktera, a sav prikupljeni novac biće uplaćen za liječenje osmogodišnje Anastasije Lakić iz Bijeljine koja boluje od akutne limfoblastične leukemije visokog rizika.

Novak Trifković je učenik četrtog razreda i kaže da živi muziku i živi sa muzikom. Pobjednik je mnogobrojnih međunarodnih i republičkih takmičenja, a sviraće u pratnji poznatog banjalučkog orkestra čuvenog u regionu po saradnji sa vrhunskim muzičkim umjetnicima.

Talenat mladog bijeljinskog muzičara i očekivani vrhunski kvalitet predstojećeg koncerta prepoznala je i Gradska uprava grada Bijeljina koja je podržala održavanje ovog događaja.

Ovaj festival biće mjesto i inspirativnih susreta učenika osnovnih škola, učitelja, učenika muzičkih škola, profesora i studenata iz Republike Srpske i regiona.

Festival će biti održan u Centru za kulturu “Semberija” i trajaće do 30. januara.

 

izvor:Srna/FOTO:Ilustracija