Udruženje Bogojavljenska noć održalo koncert

18.01.2024. - Kultura

Bijeljina je bila u duhu pravoslavlja, tradicije i starih običaja. Onako kako su to naši preci radili nekada, pjevali su upravo njihovi potomci. Na taj način, kažu, njeguju tradiciju i sva ona blaga koja su dobili u nasljedstvo.

Responsive image

U prepunoj sali Centra za kulturu, Udruženje Bogojavljenska noć vratilo je sve prisutne u neka stara, dobra vremena. Vremena kvalitetne izvorne muzike.

“Mi smo se u velikom broju okupili i potrudili da prosto ljudima približimo tu našu tradiciju i običaje koje mi zaista vjerno čuvamo i smatram da, eto, naš koncert je bio uspješan i prethodne dvije godine, nadam se da će ove godine biti još uspješniji i da ćemo uspjeti da približimo ljudima našu vjeru i tradiciju, onako kako je mi vidimo. Drago mi je da se što više mladih vraća toj tradiciji i običajima i prosto to je velika radost svih nas, i starijih i mlađih“, rekla je predsjednik Udruženja za očuvanje kulturne baštine i pravoslavnog identiteta “Bogojavljenska noć” Violeta Krajišnik.Učešće u koncertu uzeli su i brojni gosti iz Republike Srpske, ali i Srbije. Muška pjevačka grupa “Filip Višnjić“ iz Bratunca, čuvar je srpske tradicije sarajevskog polja. Oni su, kažu, Srbi koji su pod Dejtonom odbranili svoju otadžbinu, a danas su tu kako bi očuvali identitet pjesme i privukli što više omladine da zavole ovu vrstu muzičkog izražavanja. Jer, sve dok ono postoji, postojaće i srbi i Republika Srpska, kažu Bratunčani.

“Dvadesetosam punih godina kako smo izbjegli. Čuvamo tradiciju i običaje naše ove sarajevske regije, lijepe pjesme, ustvari jednog dvojca najteže pjesme. Danas nam je, večeras ustvari, zadovoljstvo i čast što smo pozvani da uveličamo ovaj lijepi koncert ovoj vrijednoj djevojčici koja je ovo sve lijepo organizovala“, rekao je Nebojša Banduka iz muške pjevačke grupe “Filip Višnjić“ iz Bratunca.

“Teško je to sve opisati. Ukratko ću reći što se tiče gusala i prenošenja na mlađe kategorije stanovništva i naše djece koja se vraćaju guslama i tradiciji našoj, da mi je čast što sam se održao i ja kao mali pa evo do dan danas da pjevam uz gusle i sviram i da jednostavno mogu prenijeti neko svoje znanje koje imam na mlađe. Ko želi da se bavi guslama i tako“, kaže guslar iz Banje Koviljače Milenko Vidaković.

“Bijeljinska publika nas zaista onako prihvata svim srcem i osjećamo da smo ovdje dobrodošle. Zato se rado i odazivamo. Mi postojimo osam godina, ali za početak smo radili obrade starih zapisa, sve je to i dalje na našem repertoaru. Međutim, imamo i svojih autorskih pjesama, izdale smo jedan CD gdje je naša 21 pjesma posvećena Prvom svjetskom ratu, Drugom svjetskom ratu i našem kraju i Srbiji i u narodnom je duhu. A sada spremamo i pitanje Kosova, vrijeme Turaka u našem kraju itd“, rekla je umjetnički rukovodilac etno grupe “Loznica“ Dunja Blažić.

Put predaka, blago potomaka“ – Udruženje Bogojavljenska noć na ovim prostorima okuplja 150 članova. Njihov rad zasniva se na očuvanju kulturnih običaja i tradicije srpskog naroda. Koncert izvorne muzike tradicionalnog karaktera, a pred semberskom publikom predstavili su se treći put.

Izvor: ATV /Foto:Dešavanja u Bijeljini