Gradonačelnik Petrović – Filip Višnjić je jedan od simbola našeg grada

03.11.2023. - Kultura

Podizanjem zastave na jarbol isprede Narodne biblioteke “Filip Višnjić” zvanično je otvorena petodnevna kulturna manifestacija “Višnjićevi dani”, koja se već 30 godina organizuje u čast velikog srpskog pjesnika i guslara, kako su književni kritičari ocijenili, srpskog Homera, Filipa Višnjića. Zastavu je podigao gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, istakavši nemjerljiv značaj Višnjićevog pjesničkog opusa po izgradnju i očuvanje identiteta srpskog nacionalnog i kulturnog bića.

8.jpeg

 “ Filip Višnjić je, zajedno sa srpskim dobrotvorom Knezom Ivom od Semberije jedan od simbola našeg grada. Iako slijep, svojim stihovima pomogao je svome narodu u najtežem periodu njegove istorije, hrabrio ga i ulivao mu nadu za opstanak”, istakao je gradonačelnik Ljubiša Petrović.

50.jpeg

Ova tradicionalna kulturna manifestacija biće održana od trećeg do osmog novembra i okupiće veliki broj kulturnih stvaralaca, književnika, besjednika, recitatora, pjesnika i guslara koji će besjedama, recitalima, pjesmama i usmeno izgovorenom riječju svjedočiti o velikom epskom opusu Filipa Višnjića koji je rođen u slobodarskoj Trnovi, a u narodnoj usmenoj tradiciji poznat po spjevu “Početak bune na dahije” i Prvom srpskom ustanku.

 Slaviša Mikić, predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Bijeljina, koje i ove godine organizuje „Višnjićeve dane“, kaže da će u okviru “Višnjićevih dana” i ove godine biti održano takmičenje recitatora i besjednika, učenika osnovnih i srednjih škola i studenata u prostorijama Centra za kulturu. U Biblioteci “Filip Višnjić” večeras će biti organizovana promocija knjige „Dukat Paje Zlojutra“, autora Tihomira Nestorovića.

53.jpeg

Dan kasnije, četvrtog novembra, u posjetu nam stižu članovi Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Austrija” iz Beča i oni će se na najbolji način predstaviti u Bijeljini, u okviru programa “Kultura u dijaspori”. U subotu, četvrtog novembra, u 19 časova, biće održana i Svečana akademija. Besjednik na Svečanoj akademiji biće profesor doktor Boško Suvajdžić, redovni profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu. Nastupiće i združeni horovi “Srbadija”, Hor Pedagoškog fakulteta, etno grupa, učenici Gimnazije “Filip Višnjić” i guslar Mihajlo Stevanović. U nedjelju, petog novembra, biće organizovan koncert Gradskog tamburaškog orkestra iz Banjaluke u velikoj sali Centra za kulturu. Dan kasnije, šestog novembra, predviđena je posjeta manastiru Tavna, polaganje vijenaca na Spomen – obilježje Filipu Višnjiću u Trnovi. U galeriji Centra za kulturu biće organizovan Okrugli sto “130 godina od rođenja Miloša Crnjanskog”.

Za kraj ove manifestacije planirana je izložba tapiserija Katarine Aćimović u Muzeju Semberije, proglašenje najboljih besjednika i recitatora, proglašenje rezultata literarnog konkursa, kao i promocija novog broja “Srpske vile”.

Bijeljina.com