Ove uslove morate ispuniti da vas Grad podrži

31.05.2022. - Izbor urednika

Svake godine, na nivou Grada Bijeljina propisuju se kriterijumi za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za vantjelesnu oplodnju a ove godine je ta stavka uvećana dva puta i iznosi 50.000 KM.

Ovo je za portal Bijeljina.com potvrdila Ljubica Mlađenović, šef Odsjeka u Odjeljenju za društvene djelatnosti, podsjetivši tom prilikom na uslove za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć, koje bi parovi trebalo tom prilikom da ispunjavaju.

Ljubica Mlađenović,  šef Odsjeka u Odjeljenju za društvene djelatnosti

„Pravo na pomoć od Gradske uprave imaju parovi, koji odlaze na vantjelesnu oplodnju  pod uslovima:

– da žena nije starija od 42 godine

– da ima prebivalište u Gradu Bijeljina u neprekidnom trajanju dužem od 4 godine,

– da je Fond zdravstva RS finansirao 3 pokušaja

– da medicinska dokumentacija nije starija od 6 mjeseci“, kaže Mlađenovićeva.

U 2020.godini, stiglo je 12 zahtjeva, a u 2021. godini 21 zahtjev, koji su pozitivno komisijski riješeni, dodjelom sredstava. Dva para su dobila po 1.500KM,  a njih 19  po 500KM.

“Svaki par koji je suočen s dijagnozom steriliteta i koji mora otići na vantjelesnu oplodnju za svoje liječenje mora izdvojiti, u prosjeku, između četiri i osam hiljada konvertibilnih maraka.S obzirom na to da FZO RS finansira tri pokušaja vantjelesne oplodnje, mi smo tu kao jedan vid pomoći za sve one parove koji pokušavaju četvrti put potpomognutom oplodnjom da dođu do željenog potomstva, i oni dobijaju 1.500 KM. Dok se iznos od 500 KM izdvaja za ostale parove, odnosno vanredne troškove, za put i slično. Cilj nam je da što više ljudi dobije pomoć”, kaže Mlađenovićeva.

Dodaje da su ona i njene kolege najsrećniji , kada te iste ljude vide, nakon uspješne vantjelesne oplodnje, kao ostvarene roditelje jedne ili više beba.

„Desetak parova koji su nam se obraćali za pomoć prepoznajemo na “Konferenciji beba” sa “našim bebama” i tada nam je srce puno.

Sredstva pomoći nisu dovoljna za preskupe troškove vantjelesne

Osnivač Udruženja porodica sa problemom steriliteta “Bebac BN” Rada Golub kaže za portal Bijeljina.com da su ovi iznosi mali i nedovoljni za parove koji se bore za potomstvo.

Rada Golub,  Udruženje porodica sa problemom steriliteta “Bebac BN”

“Ta sredstva i ako su od pomoći, nisu dovoljna za preskupe troškove VTO. U budžetu Grada je ove godine izdvojena duplo veća suma za probleme steriliteta pa se nadamo da će imati više sluha za naše parove i povećati pomenutu sumu. Udruženju se parovi najčešće obraćaju koji idu ili prvi ili čevrti i naredni pokušaj, iz razloga što za prvi ne znaju odakle da krenu sa analizama i gdje da se obrate kako bi izbjegli finansijske ali i zdravstvene probleme, a za četvrti i svaki naredni put  je već slučaj kako finansijski potmomoći abnormalne cijene tih postupaka”,navodi Rada Golub.

Oko 15% parova bori se za potomstvo

Najčešće parovi koji su prijavljeni u Udruženje “Bebac BN” kažu da su sve naredne pokušaje obavljali uglavnom mimo granica BiH, Srbija ili Češka, mada ima i onih koji su išli u Sarajevo.

“Nažalost svjesni smo da je sterilitet parova sve češća pojava u našem društvu, a po statistici oko 15 % parova ima problem sa začećem, gdje su podjedanko zastupljeni muški i ženski sterilitet. Muškarci najčešće izbjegavaju da dođu sa suprugama i izjasne se o svojim problemima jer je to još uvijek tabu tema”, navodi Rada Golub.

Ono što najavljuje u skorije vrijeme je  konferencija “Stiže roda” koja će biti dio projekta za medicinsku edukaciju parova i ujedno donatorsko veče kako bi se obezbijedila novčana sredstva za članice Udruženja. Takođe, uskoro bi trebali i potpisati sporazum sa Gradom, i da kada napune dvije godine postojanja imaju sve uslove da apliciraju  kao društvo od opšteg interesa kako bi imali stalan budžet za ove probleme.

Bijeljina.com