Sava: Šta se ispod dima valja?

31.05.2022.

Nedavni požar u krugu Prehrambene industrije “Sava Semberija” izazvao je veliku pažnju ovdašnje javnosti i opravdanu bojazan Bijeljinaca i Semberaca za sudbinu jedine predratne fabrike koja još uvijek radi i koja se bavi preradom voća i povrća. Fabrika “Sava” decenijama je predstavljala sigurnost za semberske poljoprivrednike.

Stevo Filipović, direktor  Prehrambene industrije “Sava Semberija” decidno tvrdi da požar u fabričkom krugu  ne treba dovoditi u vezu sa prisutnim spekulacijama o eventualnoj budućoj  stambenoj izgradnji na tom lokalitetu.

Tačne su ideje o neophodnosti dislokacije fabrike

“Tačno je da postoje ideje o dislokaciji fabrike, ali, sve dok se ne izgradi novi proizvodni pogon, “Sava Semberija” neće prekidati svoju djelatnost. Želim demantovati i spekulacije o osiguranom i neosiguranom dijelu imovine. Kompletna imovina “Save Semberija” bila je osigurana, dok dio nekretnina koje su kupljene od Bobar banke u stečaju nisu bile osigurane. Dao sam ukupno 27 izjava medijima da su objekti zahvaćeni požarom bili u vlasništvu Bobar banke u stečaju, ali sam isto tako izjavio da su 19. marta 2022. godine sporni objekti kupljeni od strane fizičkog lica i da nisu bili imovina “Save”. Ne mogu govoriti u ime Milorada Krstića, vlasnika “Save”, jer je on kupio navedene objekte kao fizičko lice i on ima isključivo pravo da o tome govori”, navodi Filipović.

Na toj lokaciji može se graditi narednih deset do 15 godina

“Što se tiče gradskih priča o izgradnji stambenih objekata na toj lokaciji, na toj desnoj strani “Save” ima ukupno 80 dunuma, tako da se može punih deset ili petnaest godina graditi, a da se ne dođe do objekata koji su bili zahvaćeni požarom”, kaže Filipović.

Ističući i to da  Milorad Krstić, kao vlasnik fabrike i lokacije zahvaćene nedavnim požarom, može slobodno odlučivati o njenoj budućoj namjeni.

“Očekujem samo malo više poštovanja prema čovjeku koji je svoj privatni kapital, mukom stečen u inostranstvu, svojevremeno velikodušno investirao u kupovinu i oživljavanje proizvodnje u “Savi”, izjavio je Stevo Filipović.

Sporan objekat u vlasništvu Slobodana Pavlovića i Bobar banke 

Nezvanično smo saznali da je Milorad Krstić nekoliko dana prije izbijanja požara uknjižio objekat koji je kupio od Bobar banke u stečaju za iznos od 1.057.000 KM. Sporni objekat, hladnjača, bio u suvlasništvu VNC nekretnina Slobodana Pavlovića i Bobar banke.

Nezvanično smo saznali i to da u hali koja je gorjela nije bila nikakve, navodne, dokumentacije, a šta se konkretno nalazilo, treba da utvrdi zvanična istraga. Sporni objekat je bio osiguran dok je bio u vlasništvu Pavlovićeve firme VNC nekretnine, odnosno Bobar banke u stečaju, ali je polisa nedavno istekla.

Iz Bobar banke u stečaju su ovih dana demantovali medijske napise da su oni bili vlasnici sporne imovine, uz tvrdnju da nikada nisu ni ušli u taj prostor. Da bi se sporna hala privela namjeni, prema procjenama stručnjaka, bila su neophodna velika ulaganja, koja ne bi opravdala samu investiciju.

Još jedan zanimljiv detalj iznio je direktor PI “Sava Semberija” Stevo Filipović, istakavši da će prema važećem projektu, novi auto – put prolaziti na udaljenosti od 800 metara od fabrike, što je dodatni motiv ili opravdanje za njeno dislociranje, te da je nekada “Sava” bila na gradskoj periferiji, a sada, kada se grad ubrzano širi, taj lokalitet je postao šire gradsko urbano središte.

Bijeljina.com