Ne podnosim poraze u životu (Foto)

21.11.2023. - Izbor urednika

Nada Erić (73), penzionerka, naša sugrađanka, inače rođena Sarajka koju je splet životnih i ratnih okolnosti doveo u Bijeljinu, već nekoliko godina bavi se slikarstvom.

Responsive image

Svojim neobičnim stilom podsjeća u određenim segmentima na čuvene slikare naive iz Kovačice. Nada je , uprkos poodmaklim godinama, vrijedna, uporna, puna optimizma i radnog elana. Kao samouka slikarka, još uvijek uči od drugih, upija sve ono što su drugi naučili na visokim školama i akademijama.

“Počela sam slikati nakon smrti moga muža. Bilo je to vrijeme korone, kretanje je bilo ograničeno, živjeli smo sa maskama na licu. Sasvim slučajno, iako u životu ništa slučajno nije, okrenula sam se slikarstvu. Počela sam slikati kao učenica šestog ili sedmog razreda osnovne škole u rodnom Reljevu kod Sarajeva.

Moj talenat i dar za slikanje primijetila je i otkrila nastavnica likovnog. Učestvovala sam na nekom školskom takmičenju, zajedno sa mojom koleginicom. Ona je tada pobijedila, a ja sam bila razočarana zbog poraza. Inače, tip sam čovjeka koji ne podnosi poraze u životu.

U Učiteljskoj školi u Sarajevu nije bilo puno likovne umjetnosti. Uglavnom se proučavala teorija slikarstva, klasici renesanse i drugih likovnih pravaca. Nakon smrti moga muža, ophrvala me tuga, povukla sam se u sebe i počela sam slikati”, otkriva nam svoje emotivne, likovne i umjetničke preokupacije ova samouka slikarka.

“Naslikala sam prvu sliku koja mi je dala neku neobičnu snagu i probudla želju za slikanjem. U proteklim godinama naslikala sam portrete moje dvije kćerke, Borjane i Olivere, ali i portrete unuka Dejana i praunuka Lazara. Tu je i portret pokojnog muža Pante. Imam troje unučadi i troje praunučadi.

Naslikala sam u protekle tri do četiri godine četrdesetak slika. Ima tu i mrtve prirode, pejzaža, portreta, motiva životinja, seoskih motiva”, priča Nada Erić (73), rođena Sarajka, sada stanovnik bijeljinskog naselja Galac. Nada je puno slika poklonila rodbini i prijateljima. Njene slike završile su i kao slavski pokloni, mnoge je uradila i još uvijek radi  po narudžbi. Srećom, volja za slikanjem je ne napušta.

Bijeljina.com