Sedmi semberski sajam mesa i ribe u Dvorovima

17.11.2023. - Izbor urednika

Preduzeće  za proizvodnju i prodaju mesnih proizvoda, ugostiteljstvo i organizovanje događaja “Globus” iz Dvorova  organizuje sedamnaestog i osamnaestog novembra Sedmi semberski sajam mesa i ribe koji će okupiti proizvođače i prerađivače mesa i mesnih prerađevina, proizvođače opreme za mesnu industriju, ali i proizvođače dobrih vina i narodnih rukotvorina iz Semberije i regiona. Generalni sponzori sajma su firme “Globus” i Mesna industrija “ZP komerc”, jedan od sponzora i saradnika sajma je i Kompanija “Vitaminka”.

146.jpeg

149.jpeg

 Slavko Đerić, član Organizacionog odbora Sedmog semberskog sajma mesa i ribe, kaže da su u toku posljednje pripreme za otvaranje ovogodišnjeg Semberskog sajma mesa i ribe. Oko šezdesetak izlagača ove godine će se pojaviti na sajmu, među njima desetak mesnih industrija, osam vinarija, dvije destilerije i jedna zanatska pivara. Na sajmu svake, pa i ove godine, imaju priliku da se predstave i proizvođači rukotvorina, domaći proizvođači meda, ljekobilja i kozmetike.

22.jpeg

Inovacije i noviteti na sajmu

“Svečano otvaranje sajma predviđeno je za petak u deset časova i sajamske aktivnosti traju do osamnaest časova naveče. Na sajmu ćemo ove godine imati više od šezdeset izlagača. Većinom je riječ o semberskim izlagačima, ali, ove godine nam stižu izlagači iz drugih regiona, kao što je Hercegovina, FBiH, dolaze nam vinarije iz Srbije i Crne Gore. Iz Brčko Distrikta stiže nam zanatska pivara “Laufer”. Naš osnovni cilj je promocija domaćih proizvoda. Što se tiče popratnih sadržaja, na otvaranju sajma nastupiće kvartet “ Kralj Vladislav” iz Dvorova, članovi KUD-a iz Dvorova – dječja sekcija. Na sajmu će se gostima i izlagačima obratiti domaćini sajma, zvaničnici i poslovni prijatelji. Nakon toga će uslijediti obilazak štandova i koktel za zvanice. Na platou će biti pripremljena degustacija ribe i riblje čorbe, što će pripremati Sportsko ribolovačko udruženje “Riba” Bijeljina.

199.jpeg

 

Trudimo se da svake godine uvedemo neke inovacije i novitete. Ove godine ćemo predstaviti, iako smo već postali poznati po tome, mobilnu, odnosno pokretnu pečenjaru za bika, odnosno ražanj za pečenje bika, kao i nove rotacione roštilje, koji su novitet na ovim prostorima”, kaže Đerić, ističući da će i drugi dan sajma proteći u prezentaciji proizvoda, a biće organizovana i izložba poljoprivrednih mašina i oldtajmera.

 

Takmičenja u ispijanju piva i konzumiranju kobasica

“Specijalni gosti biće nam članovi Udruženja guslara Republike Srpske koji će organizovati defile kroz sajamski prostor. Oni će prezentovati naše tradicionalne nošnje i običaje. Planirali smo i dva takmičenja, u ispijanju piva i u konzumiranju kobasica. Pripremili smo nagrade i pehare. Mi smo prošle godine imali oko deset hiljada posjetilaca u dva sajamska dana. Očekujemo i ove godine toliko posjetilaca. To nas svrstava među veće sajmove u ovoj regiji. Mi ćemo ove godine imati goste, odnosno izlagače iz Sjeverne Makedonije i Crne Gore. Veliki broj posjetilaca razervišu unaprijed mesne prerađevine kod nas u “Globusu” i onda dođu na sajam da ih preuzmu. Sve prerađevine od mesa biće detaljno pregledane od strane veterinarske službe prije izlaganja na sajmu, što je garancija kvaliteta, ispravnosti i bezbjednosti konzumiranja hrane”, kaže Slavko Đerić.

109.jpeg

 Organizatori sajma kažu da će  posjetioci biti u prilici da degustiraju vrhunske mesne delicije, pripremane po starim isprobanim receptima, a biće u prilici i da kupe meso i mesne prerađevine domaćih proizvođača.

Bijeljina.com