Sajam i promocija deficitarnih zanimanja (Foto)

15.11.2023. - Izbor urednika

Područna privredna komora Bijeljina, u okviru projekta “Unapređenje izvođenja praktične nastave za deficitarna zanimanja” organizovala je danas u hotelu “Drina” Sajam i promociju deficitarnih zanimanja za siguran posao.

93.jpeg

 Milojko Todorović, savjetnik predsjednika Područne privredne komore Bijeljina kaže da na sajmu učestvuje trinaest škola koje školuju učenike za deficitarna zanimanja.

57.jpeg

 “Na sajmu su predstavljene škole iz Bijeljine, Ugljevika, Lopara, Zvornika, Milića, Vlasenice, Srebrenice i Šekovića. U ovim školama školuju se učenici koji će po završetku srednjoškolskog školovanja bez velikih problema i bez dugog čekanja dobiti posao u fabrikama za preradu metala, u trgovini, ugostiteljstvu i u oblasti turizma. Na ovaj način željeli smo da afirmišemo priču o deficitarnim zanimanjima i o nedostatku radne snage na tržištu. Na ovakav način želimo da ohrabrimo i sve one koji će sutra razmišljati da upišu ova zanimanja. Zanati su sada izuzetno traženi i dobro su plaćeni. Dobar zanatlija može relativno brzo dobiti posao i dobro zaraditi. Sve škole će dobiti novčani vaučer od 1.000 KM za nabavku alata, repromaterijala i opreme za svoje radionice”, kaže Todorović, ističući da Privredna komora Republike Srpske organizuje i osposobljavanje licenciranih mentora, a takvih je već tridesetak,  koji dočekuju djecu u preduzećima i pomažu im da lakše savladaju dijelove proizvodnog procesa.

Zanati su traženi i dobro plaćeni

 Mirjana Vignjević, profesor praktične nastave u Srednjoškolskom centru “Petar Kočić” iz Zvornika, koji trenutno ima 863 učenika i obrazuje gimnazijalce, buduće zdravstvene radnike, školuje učenike ekonomsko – pravnog smjera, ugostitelje i turizmologe, odnosno kuvare, poslastičare, konobare i turističke tehničare.

196.jpeg

“Šanse za zaposlenje budućih ugostitelja i kuvara su izuzetno dobre. Ova zanimanja su puno tražena na tržištu. Neki od njih će nastaviti da studiraju i da usavršavaju svoju struku”, kaže Mirjana Vignjević.

Profesor mašinske grupe predmeta Zdravko Garić iz Tehničko – školskog centra Zvornik kaže da ova škola ima trenutno oko 750 učenika.

197.jpeg

 “Školujemo učenike u strukama kao što su mašinstvo, obrada metala, elektrotehnika, građevinarstvo, geodezija, saobraćaj, hemija, nemetali i grafičarstvo. Naši učenici su na ovom sajmu predstavili predmete koje su izradili na časovima praktične nastave, struka mašinstvo i obrada metala. Mnogi od ovih predmeta mogu poslužiti u domaćinstvima, malim zanatskim radnjama, u seoskim gazdinstvima, jednom riječju, u širokoj upotrebi.

169.jpeg

Poslodavci dolaze u školu i traže buduće radnike

Borislav Jović, profesor mašinske grupe predmeta iz Srednjoškolskog centra “Mihajlo Petrović Alas” iz Ugljevika, kaže da na ovom sajmu ugljevička škola želi da predstavi mašinske tehničare i CNC tehnologije, a obrazuje i bravare, zavarivače, tehničare računarstva, ekonomiste i gimnazijalce.

181.jpeg

 “Radimo na CNC mašini struganje i postupke obrade metala. Ovo su veoma perspektivna zanimanja i brojni poslodavci dolaze u našu školu i traže učenike za obavljanje prakse, nakon čega bi im ponudili zaposlenje”.

Srednjoškolski centar “Petar Drugi Petrović Njegoš” iz Šekovića, kako nam reče profesor praktične nastave Zlatomir Filipić, obrazuje deficitarna zanimanja, poput bravara i zavarivača.

164.jpeg

 “U pitanju je deficitarno zanimanje i sve više djece se opredjeljuje za ovu struku. Po završetku školovanja odmah dobiju posao. Naše učenike možemo još tokom školovanja usmjeriti u proizvodnju. Jedan dio praktične nastave učenici već i obavljaju u preduzećima. Ravnopravno rade sa starijim i iskusnijim radnicima. Trenutno opština obezbjeđuje stipendiju za učenike prvog razreda. Mi smo u našoj maloj radionici izradili 146 metara metalne ograde za opštinu”, kaže s neskrivenim ponosom profesor Filipić.

Bijeljina.com