Predstavljen planinski kozji sir sa Očauša

21.11.2023. - Izbor urednika

Na ovogodišnjem, tek zatvorenom, Sedmom semberskom sajmu mesa i ribe, koji je održan sedamnaestog i osamnaestog novembra u Dvorovima kod Bijeljine, predstavio se veliki broj proizvođača mesnih proizvoda i prerađevina, dobrih vina, prerađevina od voća i povrća, a među izlagačima bili su i proizvođači ukusnih mliječnih proizvoda, prije svega, kvalitetnih sireva. Među izlagačima mliječnih proizvoda zapaženi su bili proizvodi Mljekare “Dule” iz Donjeg Dragaljevca kod Bijeljine, Mljekare “Pađeni” iz Bileće, proizvođači kvalitetnog kravljeg i kozjeg sira iz Petrovca i okoline Teslića.

Responsive image

Garancija kvaliteta, kada je sir u pitanju, svakako je nadmorska visina i ispaša. Hercegovačka mljekara “Pađeni” nalazi se u prirodnom okruženju, na brdsko – planinskom području nadmorske visine od oko 650 metara.

Sa oko hiljadu kooperanata sa područja 22 opštine Hercegovine, Romanije i Podrinja dostigli su dnevnu preradu od 100.000 litara svježeg mlijeka i proizvode plasiraju u države okruženja, ali i u Švedsku.  

I ove godine na sajmu je predstavljen planinski kozji sir sa Očauša, iznad Teslića.

Živojin Đukarić, zadužen za prodaju proizvoda od kozjeg mlijeka, kaže da svake godine učestvuju na sajmovima u regionu i da su osvojili brojne nagrade i priznanja za planinski kozji sir, jogurt i kozju surutku.

 “Naša farma koza udaljena je pedesetak kilometara od Teslića. Proivodimo kozji polutvrdi sir, kozji sir – kriška, kozji mladi sir, jugurt od kozjeg mlijeka i kozju surutku. Takvo podneblje, kao što su predjeli planine Očauš, ne postoji na prostoru cijele bivše jugoslavije. Na nadmorskoj visini od 1.300 metara smještena je i farma koza i mljekara. Sve je to garancija za proizvodnju kvalitetnog i zdravog proizvoda”, kaže Đukarić.

Bijeljina.com