Među uhapšenim carinici, pripadnci MUP RS i Granični policajci

15.11.2023. - Hronika

Pripadnici SIPA jutros su u policijskoj akciji „Divič“ su na području Bijeljine i Brčkog uhapsili 11 osoba i pretresli više lokacija.

198.jpeg

Prema nezvaničnim informacijama, u ovoj akciji ima uhapšenih i pripadnika Granične policije BiH, MUP RS i UIO BiH.

U SIPA su rekli da se osumnjičeni dovode u vezu da su s ciljem ostvarenja protivpravne imovinske koristi organizovali grupu za organizovani kriminal čiji su članovi kontinuirano i u dužem vremenskom periodu krijumčarili i prevozili razne robe bez porijekla preko granice sa područja Srbije u BiH i obratno.

“Robu su krijumčarili preko Graničnog prijelaza Popovi (Pavlovića most), pri čemu su izbjegavali carinske kontrole na način da su davali novac pripadnicima njihove grupe za organizovani kriminal, carinskim službenicima na Graničnom prijelazu Popovi, Graničnim policajcima BiH i policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Policijske uprave Bijeljina. Oni su neizvršavanjem svojih službenih dužnosti bez kontrole propuštali vozila sa krijumčarenom robom bez validnih računa i na taj način su obezbjeđivali nesmetano krijumčarenje robe u BIH, bez carinskog evidentiranja i plaćanja uvoznih dažbina” rečeno je u SIPA.

Dodali su da se uhapšeni sumnjiče da su počinili krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krijumčarenjem, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, davanje dara i drugih oblika koristi i primanje dara i drugih oblika koristi.

 Pretresi  se vrše po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH i u saradnji sa policijskim službenicima Ministrstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policijom Brčko distrikta.

Izvor: Srpska info