Oduzeta veća količina zlata i srebra

12.04.2024. - Hronika

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine na području Regionalnog centra Tuzla privremeno su oduzeli veću količinu zlatnog i srebrnog nakita, te tekstilnih proizvoda ukupne vrijednosti 194.500 maraka.

Kako je navedeno u saopštenju UIO BiH, kontrole su sprovedene kod pet samostalnih preduzetnika, kod kojih je utvrđeno da za određenu količinu zlatnog i srebrnog nakita nije postojala dokumentacija o porijeklu.

“Tom prilikom je oduzeta veća količina nakita, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 137.200 KM. Pored službenika Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UIO, učestvovali su i službenici Poreske uprave Federacije iz kantonalne kancelarije u Tuzli”, naveli su.

Takođe, u operativnoj akciji “Tranzit” službenici UIO BiH, pored redovne pošiljke u kojoj je bila i redovno prijavljena roba, pronašli su skrivenu i krijumčarenu robu.

“Tom prilikom privremeno je oduzeto 735 komada tekstilnih proizvoda (trenerke, majice, farmerke) namijenjenih za ‘crno tržište’ Bosne i Hercegovine, a čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 57.300 KM”, kazali su iz UIO BiH.

Protiv osumnjičene osobe izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biće podnesen i Tužilaštvu BiH, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo krijumčarenje.

Izvor: Nezavisne