S jedne strane Vrbas, s druge stene: Kamenje se obrušava, vozači manevrišu, a zaštitne mreže rijetke

12.05.2022.

Ko je bar jednom prošao kroz kanjon Tijesno nije mogao da ne primjeti ljepotu krajolika, zeleni Vrbas i impozantne stijene. Dok ih okupira vožnja, jer je ovom dionicom potrebno biti izuzetno oprezan, vozači vjerovatno i ne razmišljaju o potencijalnoj opasnosti. A opasnost predstavljaju upravo stijene sa kojih urušavaju manji i nešto veći komadi. I na kojima, u dobrom dijelu, nema zaštitne mreže.

Vozeći od Banjaluke do Jajca, putu koji čini i kanjon Tijesno, mnogi uživaju. S jedne strane je Vrbas, s druge stijene. I upravo je ovaj put jedan od najopasnijih. Na njemu se svako malo dešavaju saobraćajne nesreće. Neke su uzrokovane baš zbog odrona kamenja na put.

Prije oko mjesec dana javnost je ostala šokirana viješću i fotografijama potpuno smrskanog automobila na koje je pao ogroman komad kamena i to baš na putu Banjaluka-Jajce. Na sreću, osobe iz automobila su preživjele, ali je „audi“ potpuno smrskan. Prije dvije godine, na istom putnom pravcu, takođe je došlo do velikog odrona. Na tom mjestu su izvođeni radovi, a prilikom odrona prevrnuo se bager u kojem je povrijeđen jedan muškarac.

Oni koji svakodnevno prolaze kroz Tijesno podijelili su sa nama iskustva koja su doživjeli baš zbog odrona kamenja na ovom putu.

Vozač iz Krupe na Vrbasu kaže za Srpskainfo da je prije neku godinu „izbjegao tragediju“ jer je uspio da zaustavi automobil bukvalno pola metra pred ogromnim kamenom.

-To se dogodilo otprilike na mjestu gde je rafting staza. Vraćao sam se iz druge smjene, nije bilo previše saobraćaja, upalio sam duga svetla. Išao sam i malo sporije, jer sam bio umoran. Odjednom, bukvalno na metar, dva od mene, na desnoj strani, veliki kamen. Uspio sam da zakočim i upalim žmigavce. U tom momentu iz suprotnog smjera naišao je kombi koji me primjetio, pa je stao – priča naš sagovornik. Pozvali su policiju i rekli za odron.

Prema njegovim riječima, na mnogim dionicama puta, od Krupe na Vrbasu do Banjaluke, pored puta vidi se urušeno kamenje. Neki delovi završe baš na saobraćajnici. I to je veliki problem vozačima.

-Prije neki dan video sam čoveka u bijelom automobilu kako stoji na putu, sa upaljenim svjetlima. Stao sam da pitam šta je, rekao je da je naletio na kamen, da je jedva uspio da izmanevriše, da ostane na putu. Probio je gumu i čekao je pomoć na putu – kaže sagovornik.

Prema njegovom mišljenju, situaciju bi mogle da poprave zaštitne mreže, a njih je, bar na dionici od grada do Krupe na Vrbasu, poprilično malo, ako pitate vozače.

– Očigledno je da negdje ne mogu biti postavljene, jer su stijene odgromne i nemoguće ih je obezbijediiti. Ali puno mjesta je nezaštićeno. Znam da niko ne može da predvidi da li će se neka stijena odlomiti, ali treba ih bolje zaštititi – kaže on.

Nadležni kažu da zaštitne mreže dijelom sprečavaju i smanjuju štetne posledice, ali ne mogu u potpunosti da zaštite učesnike u saobraćaju.

– Zaštitne mreže postavljaju se gde god je to moguće, a njihovo postavljanje, između ostalog, zavisi od konfiguracije tla i vremenskih uslova zato što voda, snijeg i led dodatno utiču na slabljenje kosina i pokreću odrone. Takođe, mreže imaju i određenu nosivost i ne mogu da zadrže veće odrone ili stene pri obrušavanju – odgovorili su za Srpskainfo iz Javnog preduzeća „Putevi RS“.

Prema njihovim riječima, na magistralnom putu M16, dionica Karanovac- Crna Rijeka na dužini od 32,8 kilometra postavljeno je preko 100.000 metara kvadratnih zaštitnih mreža.

VOZAČI IMAJU PRAVO NA ODŠTETU

Milija Radović iz Agencije za bezbednost saobraćaja RS kaže da su se dešavale saobraćajne nesreće jer je vozilo udari u odron ili da je kamenje palo na automobil u momentu prolaska. Ističe i da je zimi problem u tunelima zbog ledenica koje otpadnu i oštete vozilo. Poručuje da vozači, kojima je vozilo oštećeno zbog obrušavanja kamenja, imaju prava da se obrate preduzeću koje održava tu oblast gdje se nezgoda dogodila.

– Zakon u putevima RS je definisao kada i u kojim slučajevima vozač može podnijeti zahtjev za nadoknadu štete. Ako upravljač puta ne prihvata odgovornost za nastanak štete, onda se ide na sud – istakao je on. Iz “Puteva RS” odgovaraju da u slučaju da vozač ošteti automobil usled obrušavanja kamenja na kolovoz, treba da se obrati preduzeću koje održava putnu oblast na kojoj se to dogodilo.

Izvor: Blic / Foto: