U velikoj akciji SIPA-e uhapšeno 17 osoba

06.02.2024. - Hronika

Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na području Tuzlanskog kantona, pod nadzorom tužioca iz Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, provode aktivnosti lišenja slobode i pretresa objekata i vozila u okviru akcije kodnog imena “ZIP”.

hapšenje

Aktivnosti su usmjerene prema 17 prijavljenih osoba, koje su osumnjičene za organizovano i kontinuirano krijumčarenje ilegalnih migranata s područja Turske, prema Hrvatskoj i zemljama ЕU.

Prema prikupljenim dokazima, pripadnici ove organizovane grupe, pomoću svojih pripadnika koji se skrivaju na području Turske, pronalazili su ilegalne migrante, koji su nakon toga redovnim letovima i aviolinijama dolazili u BiH, gd‌je su pripadnici organizovane grupe vršili njihov prihvat, smještaj, kao i pripremu za njihovo dalje krijumčarenje, najčešće u teretnim motornim vozilima, gd‌je bi u kamionima koji voze robu na područje Njemačke i ЕU, ostavljali prostor za smještaj migranata, koji bi na taj način bili transportovani prema ЕU.

Pretresena 4 transporta

Sumnja se da je na navedeni način ova grupa prokrijumčarila veliki broj ilegalnih migranata.

Nakon policijske obrade, osumnjičeni će biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH, gd‌je će postupajući tužilac, odlučiti o prijedlogu za određivanje mjera pritvora ili mjera zabrane, kao i daljim koracima i aktivnostima u istrazi.

Partnerske institucije i agencije u Hrvatskoj, istovremeno provode aktivnosti na terenu, usmjerene prema osumnjičenima koji se nalaze na teritoriji Hrvatske.

Borba protiv ilegalnih migracija jedan je od prioriteta rada Tužilaštva BiH i partnerskih institucija i agencija za provedbu zakona, sa skoro svakodnevnim aktivnostima u ovoj oblasti u svim krajevima BiH.

Izvor: Bl portal