Za ubistvo partnera četiri i po godine zatvora!

13.06.2024. - Hronika

Milica Diljević (31) iz Banjaluke, priznala je ubistvo svog bivšeg partnera Zvonimira Stefanovića zvanog Švabo (53) i pristala da bude osuđena na četiri i po godine zatvora.

Sporazum je predstavljen u banjalučkom Okružnom sudu na početku suđenja, a vijeće kojim je predsjedavao sudija Dragan Uletilović ga je prihvatilo. Presuda optuženoj biće izrečena utorak 18. juna, piše Glas Srpske.

Tužilac Tatjana Ninković kazala je da je prilikom dogovora o kazni u obzir uzeto priznanje optužene i njena neosuđivanost.

“Ona je od početka priznala ubistvo te istakla da se kaje. Djelo je počinila u stanju smanjene uračunljivosti i smatramo da će se predloženom kaznom postići svrha kažnjavanja”, rekla je Ninkovićeva.

Ona je zatražila da Sud nakon objave presude optuženoj produži pritvor.

Branilac optužene Mirko Dabić istakao je da smatra da je kazna adekvatna.

“Ovdje imamo veliki doprinos žrtve koji je činio nasilje nad optuženom. Priznanje i činjenica da je moj klijent trpila nasilje i da je djelo počinila u stanju bitno smanjene uračunljivosti su okolnosti na osnovu kojih se može ublažiti kazna pa smo pristali na četiri i po godine zatvora”, rekao je Dabić.

Diljevićeva se pridružila izlaganju advokata i tužioca i istakla da želi da ide na izdržavanje kazne prije pravosnažnosti presude.

Prema optužnici Diljevićeva je Stefanovića usmrtila 4. februara ove godine u stanu na osmom spratu zgrade u Beogradskoj ulici u Banjaluci. Diljevićev je tu živjela kao podstanar, a sa njom je kobnog dana bio Stefanović. Kako stoji u optužnici ubistvu je prethodila svađa, a potom i fizički sukob između optužene i žrtve.

Navodi se da je tom prilikom sa stola uzela nož oštrice dužine 12 centimetar i Stefanovića ubola u predjelu desne strane grudnog koša te mu je nanijela teške i po život opasne povrede. Stefanović je preminuo na mjestu zločina.

“Optužena je bila svjesna da će prouzrokovati smrt oštećeno”, stoji u optužnici.

Naglašava se da je Diljevićeva u vrijeme ubistva bila u stanju bitno smanjene uračunljivosti usljed emocionalno-nestabilnog poremećaja ličnosti i dugogodišnje upotrebe alkohola i zloupotrebe drugih psihoaktivnih supstanci.

Prema informacijama iz istrage Diljevićeva je Stefanovića nožem pogodila direktno u srce.

TROŠKOVI

Prema sporazumu optužena Milica Diljević dužna je da nadoknadi troškove krivičnog postupka od 13805 KM. Porodica ubijenog Zvonimira Stefanovića nije tražila odštetu.

Advokat Mirko Dabić najavio je da će tražiti da se optužena oslobodi troškova koji su enormno visoki jer nije zaposlena i nema imovine.

Izvor: Mondo