Krvavi petak 13. u Srbiji: Tek što je dan počeo, a već su se dogodila tri jeziva zločina

13.05.2022.


Petak 13, za koji se vezuju brojna sujevjerja, u Srbiji je počeo crnim vijestima. Za samo nekoliko sati dogodile su se tri jeziva zločina i još više produbila osjećanje da ovaj dan donosi nesreću.

U naselju Čepure u Paraćinu jutros oko 7 sati policija je pronašla dva tijela muškarca i žene. Kako su pokazali prvi rezultati istrage, u pitanju su ubistvo i samoubistvo. Naime, sumnja se da je muškarac T.V. iz pištolja upucao svoju dugogodišnju ljubavnicu A. Ž. a potom počinio samoubistvo.

Samo sat vremena kasnije, užas se dogodio i u beogradskom naselju Mirijevo kada je majka, kako su ispričali svjedoci, kroz prozor trećeg sprata bacila svog petogodišnjeg sina, a potom i ona skočila.

Samo pukom srećom, pali su na travu, a ne na pločnik ispred zgrade i preživjeli ovaj užas. I majka i dijete nalaze se u bolnici.

Nekoliko sati prije svega toga u Barajevu se odigrao stravičan zločin. Naime, muškarac S.J. (62), nožem je zaklao komšinicu S.Đ, a potom zapalio kuću u pokušaju da prikrije zločin.

Vatrogasci koji su došli da gase vatru zatekli su jeziv prizor. U kući su zatekli jeziv prizor. U jednom dijelu su našli tijelo ženske osobe S.Đ, a u drugom dijelu kuće nepomičnog muškarca S.J, ali sa znakovima života i on je odmah prevezen u Urgentni centar.

Petak 13. mnogi u svijetu smatraju baksuznim danom. Ovo široko rasprostranjeno sujevjerje moglo bi da potiče još iz Srednjeg vijeka i da ima čak i biblijsko uporište. Pojedini istoričari tvrde da je to bio dan kada je Eva navela Adama da zagrize jabuku, kada je počeo potop i gradnja Vavilonske kule. U Novom zavjetu bilo je 13 ljudi koji govore o Isusovim posljednjim mukama na Veliki četvrtak, dan prije raspeća Hrista na Veliki petak.

Različite su priče o početku sujevjerja na ovaj dan. Neki smatraju da je sve poteklo od kada je Filip IV od Francuske u petak 13. oktobra 1307. uhapsio stotine templara. U priči “Da Vinčijev kod”, Den Braun pominje egzekuciju templara Žaka de Molaja na petak 13. On je navodno prokleo papu i kralja Francuske.

Moguće je i da je roman Tomasa Losona iz 1907. “Petak, trinaesti” odigrao značajnu ulogu u širenju sujevjerja. U romanu, beskrupulozni berzanski broker koristi sujevjerje kako bi kreirao paniku na Vol Stritu na petak 13.

 

Izvor:Banjaluka.com