Zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo

05.01.2024. - Hronika

Osnovni sud u Brčkom potvrdio je optužnicu protiv Mirka Andrića (50) zbog sumnje da je 20. juna prošle godine u Gornjem Zoviku kod Brčkog, ubio Lovru Čerkezovića, a sud je danas produžio pritvor optuženom zbog opasnosti da bi mogao ponoviti krivično djelo.

Responsive image

Andrić je optužen da je u blizini planinarskog doma Sv. Bernard, na Majevici, u neuračunljivom stanju, nanio žrtvi više teških povreda usljed kojih je preminula.

Kako se navodi u optužnici, nakon što su se uz konzumiranje alkohola družili u kući žrtve, u susjednom naselju Boće, njih dvojica su Lovrinim automobilom došli do Bunarića, a u toku vožnje došlo je do svađe i skretanja na šumski put u blizini planinskog doma Sveti Bernard.

“ Sumnja se da je, pošto su izašli iz vozila, Andrić uzeo podesan tvrdi predmet i snažno udario Lovru u predjelu donjeg dijela leđa, zbog čega je Lovro pao na zemlju, pa dok je oštećeni ležao, uhvatio ga objema rukama za vrat oštetivši mu funkciju disanja”, saopšteno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Prema optužnici, Andrić je nakon toga beživotno tijelo traktorom odvezao u šumu udaljenu oko kilometar, gdje je nekoliko dana kasnije, 24. juna, pronađeno.

“Istog dana Andrić je uhapšen, a da bi se osiguralo uspješno vođenje krivičnog postupka, odmah pošto je priveden i saslušan, Tužilaštvo je predložilo sudu da mu odredi pritvor. Prihvativši tužilački prijedlog, sud je Andriću izrekao ovu mjeru, pri čijem je izvršenju iz pritvorske jedinice ubrzo prebačen u Zavod za forenzičku psihijatriju ˝Sokolac˝,saopšteno je iz Tužilaštva.

U međuvremenu, Tužilaštvo je u saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH intenziviralo provođenje istrage, okončavši je 11. decembra podizanjem optužnice kojom ga tereti da je u neuračunljivom stanju počinio protivpravno djelo ubistva.

Pošto je u cijelosti potvrdio optužnicu, sud je za 21. decembar zakazao ročište za produženje pritvora u ovom predmetu, nakon čega će se prema optuženom nastaviti provođenje posebnog krivičnog postupka.

Naime, za ovo ubistvo Andrić je optužen kao lice sa zaostalim duševnim razvojem, hroničnim alkoholizmom sa organskim promjenama i akutnom alkoholisanošću, usljed čega je bio u stanju neuračunljivosti, kada nije mogao da shvati značaj svog djela i da upravlja postupcima.

Izvor: Srpska info