Potvrđena optužnica za ubistvo policijskog inspektora

27.03.2024. - Hronika

Danas je Okružni sud u Bijeljini potvrdio optužnicu Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini protiv Nikole Kokanovića, zv. „Kokan „ i „šef“ zbog krivičnog djela teško ubistvo – iz člana 125. stav 1. tačka 5) Krivičnog zakonika Republike Srpske, u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija – iz člana 361. stav 1. KZ RS, opisano pod tačkom 2., a sve u vezi sa članom 56. istog Zakona.Policijski inspektor Nenad Marković je ubijen dok je bio na dužnosti i obavljao redovne poslove

Inspektor Nenad Marković ubijen vatrenim oružjem tri minute prije ponoći, prvog oktobra prošle godine.

Dvadesetčetverogodišnji Nikola Kokanović je, prema podacima Osnovnog suda Brčko distrikta, osuđivan četiri puta. Prvi put je 2018. godine, tada osamnaestogodišnji Kokanović, osuđen za oštećenje tuđe stvari na uslovnu kaznu od 30 dana zatvora.

Zatim je u julu 2020. godine pred Sudom BiH osuđen za organizovanje kriminalne grupe za krijumčarenje migranata. Izrečena mu je uslovna osuda od godinu i po dana zatvora, pod uslovom da u naredne tri godine ne učini novo krivično djelo.

Kokanović je prekršio uslov iz presude Suda BiH samo tri mjeseca kasnije, kada ga je Osnovni sud Brčko distrikta osudio na 30 dana zatvora zbog nanošenja lakih tjelesnih povreda maloljetniku.

Četvrtom presudom je Kokanovića Osnovni sud Brčko distrikta osudio na dvije godine i dva mjeseca zatvora za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja. Presudom je utvrđeno da je platio dvadesetogodišnjaku da zapali vozilo poslanika Skupštine Brčko distrikta Uroša Vojnovića.

U istoj presudi stoji da je Kokanović maloljetniku dao ručnu bombu i platio mu da je baci na ugostiteljski objekat “Dos Manos”, što je on i učinio.

Bijeljina.com